Šef KB Dubrava: Imamo 160 zaraženih, 30 na respiratoru, radi se o mlađima

Vijesti 26. ožu 202121:56 1 komentar
N1

Teže kliničke slike sve više pogađaju i mlađe ljude, a u KB Dubrava trenutno je 160 zaraženih koronavirusom.

Među njima je i 30 ljudi na respiratoru, potvrio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić za središnji je Dnevnik HRT-a. Dodaje i da se uglavnom radi o mlađim osobama od 50 do 60 godina.

Simptomi se brže pogoršavaju

“Jedan od razloga zašto je sve više mlađih je procijepljenost starijih osoba, a s druge strane tu su i drugi sojevi virusa koji su virulentniji i brže se šire među mlađom populacijom”, kazao je Lukšić.

Ističe kako primaju srednje teške i teške bolesnike čiji simptomi su slični kao i prije. Razlika je u tome što je u današnjim slučajevima klinička slika brža te se brže pogoršavaju simptomi.

Na pitanje treba li početi cijepiti mlađe osobe i radno stanovništvo, Lukšić je odgovorio kako smatra da je dobro što se procjepljuje starije stanovništvo jer je unatoč povećanom broju novooboljelih manje smrtnih slučajeva.

O posljedicama korone

Lukšić se osvrnuo i na posljedice covida. Rekao je da su liječili preko 1200 post-covid pacijenata i da vide šarolikost u kliničkim slikama, simptomima i smetnjama koje imaju u post-covid fazi, i da to utječe i na komorbiditete, fizičku kondiciju i bolesti koje je pacijent imao prije covida.

Kad je riječ o cijepljenju zdravstvenih radnika, Lukšić je rekao da su u Dubravi završili s cijepljenjem i da je od 2200 zaposlenika cijepljeno njih oko 1200. “Oko 400 zaposlenika preboljelo je covid te imaju stečenu imunost. Cijepljeno je 75-80 posto liječnika i 45 posto medicinskih sestara”, kazao je.

“Cijela situacija je kompleksna”

Komentirao je i situaciju oko dugovanja veledrogerijama. Rekao je kako je cjelokupna situacija u zdravstvu, ali i u ekonomiji, kompleksna i da njihova bolnica nije izuzetak.

“Do sada nismo imali situaciju da imamo nestašicu lijekova ili da imamo problema u liječenju bolesnika. Ministarstvo zdravstva čini velike napore da se osigura dodatna količina potrebnih lijekova. Iz ove krize treba izvući štošta što treba promijeniti i učiniti bolje”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare