Šef školskog sindikata zaziva referendum ako se ne promijeni Zakon o plaćama

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić u Dnevniku N1 komentirao je početak školske godine, eksperimentalni program koji se provodi u 62 škole, ali i pregovore oko plaća koji im slijede s Vladom.

Željko Stipić ističe da je sve uobičajeno pred početak školske godine osim što udžbenici dosta kasne pa su u nekim školama u subotu u 19 sati još čekali dostavu udžbenika.

Prokomentirao je uvođenje eksperimentalnog programa u 62 škole kao i ustavne tužbe koje su podigli roditelji u dvije škole.

“Prema mojim spoznajama bilo je nešto skupova u zadnji čas na kojima se predstavljao projekt vrlo apstraktno. Kad bi se postavila konkretna pitanja, odgovor je bio da će se rješavati u hodu. Novac je raspoređen, krenuli smo. Kad se stvari rade na brzinu i politika se stavlja iznad struke, kad se postave nerazumni rokovi, pogotovo kad dolaze izbori, sve je to očekivano”, rekao je Stipić.

Dodaje da će biti novih sadržaja, ali smatra da se nisu na vrijeme odradile predradnje da bi učitelji koji će to predavati, bili osposobljeni za ono što ih čeka.

“Ja kad čujem da je to eksperiment, poludim. To ni po čemu nije eksperiment – nema uzroka, nisu škole reprezenativne, a ulazimo u nešto jer je politika odlučila. Što ćemo dobiti? Kad nemaš uzorak, rezultat kakav god bio, neupotrebljiv je”, kaže Stipić.

Komentirao je i plan izgradnje 410 sportskih dvorana, no skeptičan je s obzirom na činjenicu da nema dovoljno novaca.

Novi zakon – veći problem od pregovora o plaćama

Pred sindikatima su i pregovori s Vladom oko povećanja plaća, ali spominje puno veći problem.

“Čekaju nas pregovori za tri tjedna s Vladom o povećanju osnovice, o božićnici i novom pravu – uskrsnici. Inflacija ne posustaje i mi smo u debelom minusu po pitanju cijene našeg rada. I za ovu smo godinu u minusu. No, ni to nije najveći problem. Najavljuje se novi Zakon o plaćama u listopadu ili studenom, a brine nas da će plaća već za siječanj u veljači biti po novim koeficijentima, a taj Zakon donosi niz nepovoljnijih rješenja u odnosu na zadnjih 30 godina. Ako ovaj zakon ne doživi krucijalne promjene, sindikati moraju razmišljati o najozbiljnijim oblicima pritisaka, a pritom mislim na referendumske inicijative. Ovo je jako ozbiljno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.