Sigurnosni stručnjak: Tri su ključne pogreške Rusije u ratu

Vijesti 18. ožu 202214:15 > 19:49 0 komentara

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sigurnosni stručnjak Mirko Bilandžić bio je gost N1 Studija uživo i komentirao situaciju s ratom u Ukrajini.

Smatra da je sukob u Ukrajini otišao u jednu fazu u kojoj Ukrajinci pobjeđuju u ratu.

“Zbog činjenice što nisu gubitnici. Ako bi išli komparativno u analizu materijalnih resursa i vojne moći, to bi bilo neusporedivo. Svi ruski planovi nisu ostvareni. Blitzkrieg nije donio rezultat i imamo jedan ozbiljan otpor ukrajinske strane”, rekao je Bilandžić.

Rusi nisu ostvarili svoje ciljeve, govori.

VEZANE VIJESTI

“Ovaj rat je zaista po mom dubokom uvjerenju s aspekta ostvarenja strateških ciljeva iracionalan. Već smo svjedoci postupne brutalnosti posljednjih dana s posljedicama ozbiljnih počinjenja ratnih zločina”,pojašnjava.

Bilandžić je kazao da mu se čini da Ruska Federacija i putin nisu to slučajno nazvali specijalnom vojnom operacijom i pritom navodi tri pogreške koje je Rusija napravila u ovom ratu.

“Prva pogreška mi se čini je ta da takav ukrajinski otpor ruska strana nije očekivala. Druga dimenzija pogrešna je da Ruska Federacija nije očekivala povijesno jedinstveni odgovor zapada u odnosu na protupravnu agresiju. Treća pogreška je da je Ruska Federacija precijenlia ratne sposobnosti ruske vojske. Nema nikakve dileme da je ovaj rat dio geostrateške u odnosu na ukrajinsku poziciju prema zapadu”, objasnio je.

“Nema nikakve dileme da Ruska Federacije pod Putinom, a najkasnije od minhenske konferencije pa sve do sirijske krize i uopće odnos Rusije prema Zapadu i prema NATO-u je Rusiju stavljao u jednu poziciju aspiracije Putina da Rusija bude ono što je bila u doba hladnog rata. To je nešto što Putin gradi otkad je na vlasti. U svemu tome zajedno gradi i tu rusku državu i naciju iznutra. Najozbiljnije analize koji kažu da jedini način na koji se mogao graditi identitet superiornosti je isticanje uloge Rusije u drugom svjetskom ratu”, dodao je.

Napominje da je nesporno da Putin ima podršku unutar same Rusije.

“Ako i sad uzmemo ovaj narativ obrazloženja zašto se ide u rat u Ukrajini, cijeli taj narativ je identičan zadnjem razdoblju, a on znači da je Putin na neki način Rusku Federaciju postavlja u status žrtve u odnosu na Zapad. To je jedna zakonitost koja je evidentna u ruskom ponašanju. Pitanje je je li to kraj njegovih apetita”, kazao je.

Putin, smatra on, u ovom ratu može ići daleko.

“Privremeni odgovor Zapada i povijesni odgovor koji prvi put funkcionira na jedan drugačiji način, to je stvaranje novog poretka. Zapad je tu odgovorno nastupio. Zbog Ukrajine, Zapad i prvenstveno SAD neće ići u sukob s Ruskom Federacijom. Ovaj rat, čak i ako uzmemo one geostrateške interese, poništio je sav onaj racionalizam”, rekao je.

Pojasnio je i što su ključne točke za zaustavljanje rata.

“Ključna točka za zaustavljanje rata je Vladimir Putin i Ruska Federacija kroz dvije perspektive. Prva je osvješćivanje činjenice da je rat iracionalan, da se niz tih ciljeva mogao ostvariti bez rata. Rat nije bio stvar neizbješnosti već izbora. Druga ključna točka je ovaj trend koji sad imamo, a to je da shvati da na vojnom polju ne može ostvariti ciljeve, da vojna situaciju dođe u pat poziciju i da se mora ići na prekid vatre i da se ide na mirovni sporazum. Ukrajina je nažalost velika žrtva u jednom geostrateškom sukobu Ruske Federacije i Zapada”, objasnio je sigurnosni stručnjak.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!