Sindikalist se “nasmijao” na Plenkovićeve izjave: Uvijek je tako pričao, a znamo kako je na kraju završilo

Vijesti 20. sij 202421:36 4 komentara

Premijerovo odrješito ne zahtjevima za većim plaćama i najavama štrajkova sinoć iz Koprivnice nikoga nije impresioniralo.

Suci i državni odvjetnici nastavljaju pripreme za bijeli štrajk, koji zovu mjerama, u ponedjeljak, a sindikati ostalih u javnim i državnim službama čekaju taj dan da vide kakve su im koeficijente namijenili.

I dalje prijete štrajkovima i nisu zabrinuti Plenkovićevim riječima. Kažu – to smo već čuli, Vlada je na kraju uvijek popustila. Nestrpljivo sindikati stišću prste prije ponedjeljka i predstavljanja koeficijenata koje, kažu, čekaju tri mjeseca. No, predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić nije optimističan.

Tvrdi da im Vlada nije otkrila kako će koeficijente mijenjati u obrazovanju, ali ono što neslužbeno čuje ne veseli ga.

“Mi smo od ove reforme svih reforma, moram bit malo sarkastičan, očekivali da ćemo malo manje loše stajati u odnosu na ostale, a sada bi se po svemu sudeći trebalo samo zacementirati jednu nepravdu. A znate kako je jedan uman čovjek davno rekao da kada nepravda postaje zakon, pobuna postaje obveza, izjavio je Stipić.

A pobune pucaju na svakom uglu. I državni odvjetnici najavili su štrajk, a u pripreme za svoj kreću i liječnici. Dakle, ni oni od novih koeficijenata ne očekuju puno. “Nema vam koristi”, proročki im poručuje premijer.

“Poručujem im da napuste svaku nadu, i oni i tko god ih savjetuje da će bilo kakvom ucjenom, bijelim štrajkom ili na bilo koji drugi način, dobiti ono što žele sada jer misle da su izbori. To nije trenutak. Nikakva ucjena Vlade neće proći, ni od njih, ni od bilo kojeg drugog sektora. To sad namjerno govorim da malo svi smanje očekivanja”, riječi su premijera Andreja Plenkovića.

No, sindikate nije obeshrabrio. Kažu, tu su pjesmu već slušali.

“Tamo od štrajka učitelja 2019. pa onda do ovih najnovijih najava štrajkova liječnika. Je li naš premijer ikada drugačije reagirao na početku? Znamo, međutim, da se priča na kraju odvrtila malo drugačije”, ne brine Stipić.

Dok se vrijeme pred izbore broji u mjesecima, premijer nije u zahvalnoj poziciji dok mu toliko sektora prijeti. Sam je za to kriv jer ne ispunjava obećano, tvrdi Sandra Benčić.

“Sad se on tome čudi. I spina. Dakle, nije istina i nije točno da suci idu u štrajk zbog toga što nisu povećane plaće. Suci idu u štrajk jer žele da prestane situacija u kojoj premijer “milošću” odluči od godine do godine kolika će biti plaća sudaca i na takav naćin treću granu vlasti, pravosuđe, stavlja u podređeni položaju u odnosu na izvršnu”, objasnila je zastupnica Možemo.

Iz Udruge sudaca se ne oglašavaju, a predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić koji podržava akciju sudaca i zahtjev za indeksacijom plaća koja bi, kaže, osigurala neovisnost sudbene od izvršne vlasti, za Jutarnji list je poručio da je i Franjo Tuđman više respektirao neovisnost pravosuđa. Tvrdi da se Plenković ne želi sastati s njim.

“Tražio sam razgovor s premijerom kada su bile mjere upozorenja sudaca, a poslije i štrajk službenika, ali do toga nije došlo. Premijer je poslije izjavio da je on otvoren za razgovor, ali se više nije javio.”

Šef SDP-a Peđa Grbin iz toga iščitava da Plenković želi štrajk.

“To je skandalozno i čini mi se kao da oni taj štrajk žele. Kao da im odgovara da pravosuđe ne radi jer u takvoj situaciji ne mogu voditi kaznene postupke kojih je, kad ti podvučeš crtu, najviše protiv HDZ-ovaca.”

I međimurski župan Matija Posavec misli da se Plenkoviću obilo o glavu predizborno taktiziranje s novim sustavom plaća.

“Nešto raditi dva ili tri mjeseca pred izbore to je nekakvo lukavstvo koje u konačnici mora negdje buknuti i to se nikad nije pokazalo kao nešto što je dobro.”

U tjedan pred prve najavljene štrajkove ulazimo u pat poziciji. Nezadovoljni suci ne žele pristati na manje od obećanog, Vlada kaže da ucjene ne prolaze. A ostali već pripremaju prosvjedne parole. Sve sugerira na burno predizborno proljeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare