Sindikati traže odgodu početka nastave u SMŽ, brojni učenici žive u kontejnerima

Vijesti 11. sij 202112:55 > 19:09 0 komentara
škola, učionica, razred, nastava
Damir Spehar/PIXSELL/ilustracija

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je u ponedjeljak pet zahtjeva institucijama, među kojima su i oni da se za učenike iz Sisačko-moslavačke županije za minimalno dva do četiri tjedna te da se roditelje i zaposlenike zagrebačkih škola pisano informira o stanju školskih zgrada.

Odgodu početka online nastave za učenike iz Sisačko-moslavačke županije minimalno 2 do 4 tjedna Sindikat traži na temelju razgovora sa zaposlenicima i roditeljima iz tog područja u kojima su mnogi naglasili da volontiraju i rade na obnovi svojih i tuđih domova.

Mnogi učenici, upozorava SHU, nemaju struju i treba im još vremena za psihički oporavak od traume te nisu spremni za provedbu uobičajenog godišnjeg plana i programa.

Mnogi se učenici nalaze u kontejnerima

Osim toga, mnogi se učenici nalaze u kontejnerima, potrebna im je psihološka pomoć i prilagodba nastave njihovoj specifičnoj situaciji, a zbog svega navedenoga, ističu, ravnateljima je nemoguće organizirati rad i nastavu.

U upitniku resornoga ministarstva, napominje Sindikat, postavlja se pitanje gdje se tko nalazi i ima li struje, a ne uvažava se psihosocijalno stanje ni potrebe s terena niti je u online postavljeno pitanje “što roditelji i zaposlenici škola Sisačko-moslavačke županije smatraju potrebnim u ovim trenucima”.

Vezane vijesti

Isto tako, dodaje SHU, za učenike koji su s roditeljima napustili Sisačko-moslavačku županiju, nije jasno hoće li krenuti na nastavu po modelu sukladno kojem se radi u županiji u kojoj se nalaze na privremenom smještaju ili bi trebali biti na online nastavi sa svojim učiteljima i profesorima iz Sisačko-moslavačke županije kojih trenutno nema dovoljno, a većina njih nema uvjete da se online nastava uopće održi.

U Zagrebu nužni sigurni prolazi do škola

Sindikat podržava peticiju zagrebačkih roditelja kojom se traži da se djeci uoči početka nastave omoguće sigurni prolazi do škola te uklanjanje opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola Zagreba te u drugim županijama pogođenima potresom.

“Ukoliko se u gradu Zagrebu inzistira na početku škole u A modelu, tražimo da se zaposlenici i roditelji pisanim putem informiraju o stanju zgrada u koje će učenici ulaziti 18. siječnja 2021. godine, i to prije početka nastave, i uz dodatnu informaciju o tome koji stupanj potresa može podnijeti pojedina odgojno-obrazovna ustanova”, traži Sindikat.

Vezane vijesti

Smatraju i da je nužno provođenje vježbi za evakuaciju i ažuriranje protokola spašavanja i u drugim županijama koje su pogođene potresom te drugih županija u kojima su moguća jača podrhtavanja tla jer je “prevencija u Hrvatskoj i dalje nikakva te organizacija redovnih programa vježbi za evakuaciju i psihološke pomoći učenicima”.

Sindikat traži i što žurniji odgovor resornog ministra na zahtjev ponovno postavljen na sastanku 29. prosinca o uvrštavanju zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19.

Preporod: Rješenje nije čak ni online nastava

I sindikat Preporod traži odgodu početka nastave u potresom pogođenoj županiji, pa tako navode da zbog toga što u Sisačko-moslavačkoj županiji podrhtavanje tla još uvijek ne prestaje, a što za posljedicu ima život u neizvjesnosti i sad već desetodnevnom strahu kako učenika i članova njihovih obitelji tako i učitelja i nastavnika, u tom sindikatu opravdanim smatraju zahtjev da se odgodi početak drugog polugodišta u školama na području zahvaćenom katastrofalnim potresom.

Nemoguće je, u stalnom strahu od podrhtavanja tla, istovremeno sanirati posljedice potresa i pripremati se za obveze koje sa sobom donosi početak nastave. Rješenje nije čak ni online nastava, iako će do nje možda na kraju ipak morati doći, jer još uvijek nisu osigurane sve nužne pretpostavke za odvijanje ovog vida nastave.

Mnogi učenici, osobito oni koji više ne žive u svome domu ili čak ni u svome mjestu, nemaju mogućnosti za praćenje online nastave. Njihovim učiteljima i nastavnicima, koje je potres primorao da napuste svoj stan ili kuću, online nastava je neizvediva jer nemaju čak ni minimum uvjeta kako za pripremu nastave tako ni za njeno održavanje, navodi Preporod u priopćenju.

Odlukom o odgodi nastave za tjedan ili dva, što bi bilo nadoknadivo kroz drugo polugodište, prosvjetna bi vlast poslala poruku o prepoznavanju težine situacije u kojoj su se, suočeni s ovom katastrofom, zajednički našli učenici, roditelji te njihovi učitelji i nastavnici, zaključuju iz tog sindikata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!