Sindikat znanosti: Senat teško narušava pravo FF-a na akademsku samoupravu

Vijesti 27. sij 202116:07 0 komentara
Filozofski fakultet
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Senat zagrebačkoga Sveučilišta uskratio je potporu programima dvoje predloženika za dekana i time su teško narušeni pravo Filozofskoga fakulteta (FF) na akademsku samoupravu i autonomija sveučilišta pod vodstvom rektora Damira Borasa, smatra Sindikat znanosti.

Riječ je o nedopustivu ograničavanju prava slobode govora i javnoga nastupa u demokratskom društvua posebno je zabrinjavajuće da takvo ograničavanje dolazi iz hijerarhijski najviših krugova akademske zajednice, ocijenio je u srijedu Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u priopćenju što ga je potpisala predsjednica Velikoga vijeća toga sindikata Vesnica Garašić.

Sindikat znanosti priopćenjem je reagirao na sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu održanu u utorak navečer na kojoj je Senat većinom glasova uskratio suglasnost programima dvoje predloženika za dekana FF-a profesorima Renati Geld i Nevenu Jovanoviću i tako podržao odluku i prijedlog rektora Damira Borasa.

“Na žalost, jučerašnja sjednica Senata pokazuje da je autonomija sveučilišta pod vodstvom rektora Borasa prestala biti okvir za realizaciju akademskih prava i sloboda, već upravo suprotno, teško je narušeno pravo FF-a na akademsku samoupravu”, istaknuto je u priopćenju.

Produljena kriza upravljanja FF-om, odluka donesena bez rasprave

Sindikat znanosti upozorio je da je zbog odluke Senata ponovno produljena kriza upravljanja FF-om koja traje od lipnja prošle godine kada je odlukom rektora Borasa smijenjena tadašnja dekanica fakulteta Vesna Vlahović Štetić.

Navodi se kako zaposlenicima FF-a tada čak nije dopušteno da odaberu obnašatelja dužnosti do izbora novoga dekana, na što prema zakonu imaju pravo, već Filozofskim do danas upravlja prorektor Miljenko Šimpraga kojega je rektor Boras imenovao za obnašatelja dužnosti a koji, tvrdi Sindikat znanost, po svojim kvalifikacijama ne zadovoljava temeljne zakonske uvjete za tu funkciju.

Sindikat se osvrnuo i na činjenicu da je odluka Senata donesena velikim brojem glasova što bi, kako je navedeno, u redovnim okolnostima rada govorio u korist utemeljenosti donesene odluke i opravdanosti rektorova postupanja.

Ali, upozorio je Sindikat, na sjednicama Senata zbog odluke rektora Borasa već gotovo godinu dana nema rasprave, a članovi Senata šalju svoje glasove o pojedinim točkama dnevnog reda na jednu e-mail adresu u Rektoratu. Njihove komentare i razmišljanja o pojedinim točkama moguće je pak vidjeti tek mjesec dana nakon održane sjednice, nakon što su sve odluke donesene na temelju prethodnoga glasanja.

Članovi Senata svedeni na instrument sveučilišne uprave

Zato je, ustvrdio je Sindikat, “jasno da su članovi Senata svedeni na instrument upravljanja jedne uske grupe najviše hijerarhijski pozicioniranih osoba ovoga Sveučilišta, čije su odluke, na žalost, već više puta bile u sukobu s temeljnim načelima i vrijednostima akademske zajednice”.

Jer, dodaje se, minimum slobodne akademske rasprave o sadržaja predloženih rektorovih uskrata suglasnosti na programe rada kandidata pokazao bi da bitni razlozi uskrate nisu povezani ni sa kojim važnim sadržajem samih dekanskih programa.

Uskrata suglasnosti opravdava se pak javnim istupanjem i djelovanjem obaju kandidata pri čemu se kandidata optužuje za “opstruktivni aktivizam”, a kandidatkinju proziva za javno kritiziranje kandidature kolege koji je dio svoga dekanskoga programa prepisao.

Sindikat brine i to što rektor kao razlog uskrate suglasnosti navodi i “izostanak očekivane negativne deklaracije kandidata o radu nedavno smijenjene Uprave FF-a, kao dokaz privrženosti kandidata za dekana sadašnjoj upravi Sveučilišta”. Jedinu deklaraciju koju jedan rektor ima pravo tražiti kao preduvjet izbora na dužnost dekana je, ustvrdio je Sindikat znanosti, bezuvjetna odanost sveučilišnim i akademskim vrijednostima, zakonima, statutima i etičkim propisima.

“Ovakvim stavom rektor poručuje da, ako članovi akademske zajednice žele postati dekani, moraju paziti da se njihovo javno djelovanje i iznesena riječ ne kosi sa stajalištima, interesima i prosudbama uprave sveučilišta, bez obzira koliko točna ili opravdana bila”, zaključio je Sindikat znanosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!