Sindikati prekinuli pregovore s Upravom Holdinga

Vijesti 27. pro 202216:04 0 komentara
Davorin Višnjić/Pixsell

Sindikati unutar Zagrebačkog holdinga prekinuli su pregovore s upravom tog komunalnog poduzeća oko sklapanja novog kolektivnog ugovora, a ovog tjedna međusobno će se dogovoriti o sljedećim koracima, potvrdila je Hini predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Razlog za prekid pregovora o novom kolektivnom ugovoru je što se nismo mogli dogovoriti s poslodavcem, izjavila je Kaltak za Hinu dodavši da Uprava Holdinga nije bila spremna udovoljiti traženjima sindikata.

Kaltak je, bez navođenja postotka, istaknula da su sindikati tražili povećanje osnovice plaća te sistematizaciju radnih mjesta po podružnicama, na što Uprava Holdinga nije htjela pristati.

Osam od devet sindikata koji sudjeluju u pregovorima istaknulo je u očitovanju Pregovaračkom odboru poslodavca da im je ponuda Uprave Holdinga o povećanju osnovice od 4,5 posto bila neprihvatljivo niska.

Iako ne navode koliko su povećanje tražili, sindikati navode da su htjeli da se materijalna prava radnika u Holdingu povećaju za ukupno 87 milijuna kuna godišnje, što je iznos od 10 posto ukupnog trenutnog izdavanja za plaće.

Jović: Štrajkovi nisu isključeni

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović najavo je sindikalni sastanak u četvrtak te poručio da su spremni i na štrajk do ispunjenja zahtjeva, jer je mala mogućnost da se uprava u pregovorima predomisli.

“Mala je mogućnost da će se kroz pregovore ostvariti napredak s Upravom. Velika je vjerojatnost da će se krenuti u proces mirenja što može dovesti i aktivnosti koje predviđa Zakon o radu, što uključuje i štrajkove”, rekao je Jović za Hinu.

U pregovorima oko sklapanja novog kolektivnog ugovora radnika Zagrebačkog holdinga sudjeluje devet reprezentativnih sindikata unutar Holdinga. Prekid pregovora predstavlja zahlađenje odnosa Uprave Holdinga sa sindikatima s kojima su ove godine uspješno pregovarali o utvrđivanju kolektivnog viška radnika (više od 700) u Holdingu.

Iz pregovora je izašao i predstavnik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) u Čistoći Zdravko Stoilković, koji je nedavno organizirao prosvjed radnika u tom poduzeću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!