Slaven Hojski: Upit biračkog odobra nije kriv, no ako treba, poslat ćemo uputu

Vijesti 16. svi 202110:21 > 14:09 0 komentara
Slaven Hojski
N1

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za N1 je govorio o tome kako protiče izborni dan u Hrvatskoj.

Na početku je kazao kako su dobili dvije-tri dojave da se na nekim biračkim mjestima u Zagrebu građane pita žele li sva četiri listića koji su im na raspolaganju.

“Ovo su četiri izbora na biračkom mjestu i upit biračkog odobra nije kriv, postoji toliko izvadaka iz popisa birača, oni vas moraju zaokružiti za svaku listu, tako da nije krivo pitanje – mogu ih pitati žele li sva četiri, a mogu im i dati sva četiri, pa da građanin kaže da neće. Mi ćemo, ako treba, poslati uputu, da građanima daju sva četiri listića, a neka građani sami odluče žele li glasati za sve liste – za gradonačelnika, Gradsku skupštinu, Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora”, rekao je Slaven Hojski.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže kako je bilo manje prigovora danas, ako ih je bilo, bila su lokalnim povjerenstvima.

“Bilo je pitanja – gdje glasam, kome se trebam javiti ako sam u samoizolaciji i slično. 255 ljudi koji imaju koronavirus se javilo da želi glasati, a 477 koji su u samoizolaciji. U županijama ćemo probati doći do informacijama, a do podneva se trebaju javiti svojim biračkim odborima ako danas žele glasati.”

“Cijelo popodne je tu da bi se organizirao odlazak na teren, od 10 članova dva izlaze na teren. Jučer je biloo prijava za društvene mreže, osvježavanje statusa, objavljivane fotografija, storija, a manje je bilo prigovora za ostavljanje letaka i slično, bilo je nešto neželjenih mailova, ali se većina svodi na društvene mreže i aktivnosti kandidata.

Kazne se na ovim izborima za fizičku osobu 2000, kandidati 10.000-30.000, a za pravne osobe 100-500.000 kuna. To prijavljuju lokalna povjerenstva, a odlučuje prekršajni sud. Čuli smo se s mjestima pogođenim potresom, gdje se na 25 mjesta glasa u šatorima, te sve teče normalno”, rekao je Hojski za N1.

Kazao je kako birački odbori znaju kakve su im obveze što se tiče nošenja maske, rukaciva i slično.

“Građani obavezno moraju donijeti masku, svoju kemijsku olovku, držati razmak, koristiti dezinficijens…”, rekao je Hojski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!