Smeće i dalje čeka: “To nije štrajk, to je bunt, spontano okupljanje radnika”

Vijesti 24. sij 202318:41 2 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet od 11 zahtjeva radnika Čistoće. No radnici još traže povećanja koeficijenata na 1.8 za najniže plaćene radnike i na 2.4 za vozače. Dok su time postavili jasan ultimatum šef Čistoće ističe kako je situacija odvoza otpada na rubu eskalacije i kako je ovakav prosvjed nezakonit. U Dnevniku N1 gostovala je Mirjana Kaltak, predsjednika Sindikata Čistoće Zagreb koja je potvrdila da su radnici druge smjene u krugu tvrtke i nisu izašli van na obavljanje radnih zadataka.

Štrajk, bunt, prosvjed ili nešto četvrto?

“Mi bismo prije rekli da je to bunt, spontano okupljanje radnika koje je preraslo u situaciju koja je, a sve vezano uz nezadovoljstvo radnika zbog izuzetno malih plaća, zbog otežanih uvjeta rada, zbog nemogućnosti i neimanja kamiona s kojima bi obavljali radne zadatke, ali najbitnije su male plaće i mali koeficijenti”, rekla je Kaltak.

Sindikati ovaj prosvjed ne nazivaju štrajku i ne sudjeluju u tome. U Čistoći je pet sindikata.

Samoinicijativno organiziranje

“Ne nazivamo to štrajkom, ali dajemo podršku i sotjimo iza naših radnika. Samoinicijativno su se organizirali i traže da im se povećavu plaće i koeficijenti i poboljšaju uvjeti rada”, kaže Kaltak.

Iz Uprave Holdinga, alii grada prijete sankcijama. Kaltak se nada da do toga neće doći. “Vjerujemo da će prevladati razum s jedne i druge strane. Radnici su podnijeli 11 zahtjeva, pet je Holding odobrio, nadamo se da će prihvatiti i da dva glavna zahtjeva o koeficijentima radnika i vozača, da će Uprava imati razumijevanja i da će se krenuti s obavljanjem redovnih akcija.”

Dodaje da su radnici svjesni u kakvom je stanju grad, znaju da će oni to morati počistiti te da je i njima u interesu da sve ovo što prije završi.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare