Smije li MORH poziv za upis u vojnu evidenciju slati maloljetnicima? Oglasio se AZOP

Vijesti 04. tra 202415:36 1 komentar
Davor Javorovic/PIXSELL

Uvođenje vojnih obveznika u vojnu evidenciju provest će se od 18. ožujka do 17. svibnja, a riječ je o redovnoj aktivnosti koja se provodi svake godine i odnosi se na sve hrvatske državljane – muškarce – koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Hrvatske.

Pitali smo Agenciju za zaštitu osobnih podataka je li u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i ostalom zakonskom regulativom da MORH poziv za upis u vojnu evidenciju šalje maloljetnicima, a ne njihovim zakonskim zastupnicima, najčešće roditeljima, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Prije svega ističemo kako je prilikom svake obrade osobnih podataka potrebno voditi računa o načelima obrade osobnih podataka, a za svako prikupljanje i obradu osobnih podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka potrebno postojanje pravnog temelja.

U konkretnom slučaju u primjeni je Zakon o obrani (Narodne novine 73/13, 75/15, 27/16, 110/17, 30/18, 70/19, 155/23), odnosno Pravilnik o načinu vođenja evidencija vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze (Narodne novine br. 114/2014, 102/2017), kojim se, među ostalim, uređuje način vođenja evidencije vojnih obveznika i pozivanje vojnih obveznika na izvršavanje vojne obveze.

Člankom 11. Pravilnika propisano je da pozivanje vojnih obveznika na izvršenje vojne obveze provode nadležni područni odsjeci za poslove obrane pojedinačnim i općim pozivom. Pojedinačni poziv dostavlja se na adresu prebivališta ili boravišta vojnog obveznika i sadrži podatke o mjestu, vremenu i razlogu pozivanja.

Dakle, predmetnim Pravilnikom propisuje se da se poziva vojni obveznik. Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju proizlazi kako za obradu osobnih podataka maloljetnika (za slanje poziva vojnih obveznika na izvršenje vojne obveze) postoji pravni temelj sukladno članku 6. stavku 1. točki c) odnosno obrada je nužna radi poštovanja pravnih obveza voditelja obrade”, priopćili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare