Špicnagel Ćurko: Malverzacije i u EU-u, u Hrvatskoj otvoreno osam istraga

Vijesti 11. srp 202212:22 > 15:34 0 komentara
N1

Članica EU fondova udruge Glas poduzetnika Ana-Marija Špicnagel Ćurko komentirala je za N1 Studio uživo malverzacije EU sredstvima.

Navodi da je trenutno 515 otvorenih istraga na razini EU-a vezano za potencijalne financijske malverzacije. U Hrvatskoj ih je osam, ali one, kako kaže, ne moraju nužno biti vezane za EU fondove već bilo kakve financijske prevare koje se tiču EU budžeta.

vezana vijest

Dodaje da se malverzacije događaju i na razini EU-a, ne samo u Hrvatskoj.

Kometirajući slučaj Tomislava Tolušića rekla je da je problem možda sveuobuhvatniji nego što se u ovom trenutku zna. Smatra da je više zabrinjavajuća činjenica ona koja je povezana s praćenjem procedura jer sve što se napiše u projektu u konačnici mora biti realizirano. Također, trebalo bi provjeravati i imovinske kartice i od kuda sredstva potječu.

“U konačnici se zna da sve banke moraju potvrditi iznos sredstava koji se kod njih uplaćuje na račun. No, u ovom trenutku još nemamo sve informacije za finalnu prosudbu”, rekla je.

Na nekoliko razina se provodi procjena

“Kad se govori o provedbi EU projekata onda je potrebno na nekolilo razina provesti procjene dokumentacije, prihvatljivosti projekta i prijavitelja projekta da bi neki projekt bio sufinanciran. Jako je važno da i neko nacionalno tijelo, ministarstva i agencije, ima kvalitetnu predodžbu u dijelu procjene tih projekata, odnosno dokumentacije”, naglasila je.

vezana vijest

Dodaje da EPPO, kao jedno od najmlađih tijela EU, jedna je karika koja je nedostajala u segmentu provjere i provođenja istraga nad ljudima i organizacijama koje ne koriste sredstva kako je namijenjeno. Postoji kazneni aspekt, ako se utvrde malverzacije da se one i sankcioniraju.

Ističe da uvijek postoji prostora za napredak te je važno da nadležna tijela kvalitetno komuniciraju sa svim dionicima u projektima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!