Splitski vrtić uvodi novo zanimanje: Što točno radi evidentičar uplata?

Vijesti 30. svi 202307:44 0 komentara

Kome će umjetna inteligencija uzeti "kruh iz usta" tema je o kojoj se raspravlja već neko vrijeme. I još će. Splitskim gradskim vrtićima nedostaje odgajateljica i čistačica, ali i jedna neobična profesija - takozvani evidentičar uplata koji će, sudeći po detaljima nedavno objavljenog natječaja, u 21. stoljeću, pored svih softvera i računala, bilježiti potvrde o upisu djece. Suglasnost za zapošljavanje na to radno mjesto dao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. No, ovo nije prvi put da splitski vrtići zapošljavaju evidentičara uplata.

Da bi bili sigurni da nijedno dijete u vrtić ne ide besplatno, splitski vrtić Cvit Medirana zaposlit će evidentičara. Posao evidentičara je posao na neodređeno – evidentičar radi 40 sati tjedno i puno radno vrijeme. Uvjeti – srednja stručna sprema ekonomskog usmjerenja i probni rad u trajanju od 60 dana.

Upitali smo građane znaju li što bi takva osoba trebala raditi.

“Sigurno kontrolirati jesu li sve uplate izvršene”, rekla je kroz smijeh Dragica dok je Vedran kazao: “A to je valjda čovjek koji evidentira kad se nešto uplati.”

“Molim? Ništa čudno za ovaj grad”, rekla je na to Ljilja.

U opisu posla evidentičara stoji da radi i zahtjeve i rješenja za ispis djece. Prošao je rok za prijavu pa bi vrtić ubrzo trebao dobiti evidentičara.

Dragica objašnjava kako misli da to nije potrebno.

“Danas se sve može u 21. stoljeću pomoću kompjutera vidjeti svakog trena, tako da to radno mjesto nije potrebno”, rekla je dok je Vedran zaključio: “Kod nas je sve čudno, pa i to”.

Smijala se javnost tako i 2020. godine kada je sličan natječaj odobrio i tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Suglasnost za ovo radno mjesto ovog je puta potpisao i gradonačelnik Ivica Puljak.

“To je administrator u jednom dječjem vrtiću koji je u sistematizaciji radnih mjesta i u budućnosti će promijeniti samo ime”, kazao je splitski gradonačelnik.

Znanstvenik i pobornik visokih tehnologija ukida samo naziv, ali ne i radno mjesto koje može obavljati malo napredniji kalkulator.

Ovo radno mjesto smješno je i Puljkovim partnerima i oporbi.

“To je malo i ironično. Ako se sjetimo Bojana Ivoševića kako je problematizirao, kako se izrugivao Andri Krstuloviću Opari, moram priznati s razlogom, a onda na kraju njegova administracija, on kao dio izvršne vlasti potpisuje jednako rješenje da se zapošljavaju evidentičari uplate”, rekao je Davor Matijević, gradski viječnik SDP-a.

Tražili smo komentar i od prozvanog dogradonačelnika Ivoševića koji je tada bio glasnogovornik inicijative Dnevna doza splitskog nereda i koji je kratko poručio da s vrtićima nema veze kao ni s ismijavanjem tadašnjeg gradonačelnika Opare.

“Mislim da je trenutno došlo na naplatu ruganje gradonačelnika Ivice Puljka i njegovog zamjenika kad se u prethodnom razdoblju napravila ista stvar. Ono što ja mogu sugerirati je to da se definitivno trebalo pristupiti izmjeni same sistematizacije”, rekao je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta.

I hoće, poručuju nam iz ovog vrtića iz kojeg danas nisu bili u prilici dati izjavu. A sudeći po riječima gradonačelnika promijenit će se samo ime.

“Da, zastarjelo je i promijenit će se u sistematizaciji”, rekao je gradonačelnik Splita.

Evidentičari uplata ne trebaju strahovati da će im umjetna inteligencija oteti kruh. Barem za sada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!