Srbin s hrvatskom putovnicom greškom sebe i tek rođenog sina u konzulatu upisao kao Hrvate. Uslijedio je šok

Vijesti 16. tra 202407:05 > 12:59 3 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Doznajemo detalje najnovijeg spora protiv Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na obiteljski život podnio je Srbin s hrvatskom putovnicom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zašto je tužio Hrvatsku?

On je, kako proizlazi iz priopćenja Europskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, još 2007. došao u hrvatski konzulat u New Yorku kako bi prijavio rođenje svog sina.

Pomiješao je, stoji u tužbi, pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obje rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati.

Želio je da bude ubilježeno da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. No, upisao je u obje rubrike da su Hrvati.

Tražio je ispravak podataka

Nakon što je primijetio grešku tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke.

No, zahtjev za ispravkom upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nadležna tijela nisu pogriješila, te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život što ga štiti Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pokrenut postupak protiv RH

Europski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. Traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti izvodu iz Matice rođenih.

“Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Europskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare