“Stanje sa svinjskom kugom se smiruje, ali treba biti oprezan”

Vijesti 26. stu 202321:05 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Stanje s afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj se smiruje, ali još treba biti izrazito oprezan, rekao je u nedjelju predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

Jakopović je u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao aktualno stanje vezano za afričku svinjsku kugu (ASK), koja već pet mjeseci stvara probleme hrvatskim svinjogojcima.

“Stanje se smiruje, brojke nam to prije svega pokazuju, ali još uvijek treba biti izrazito oprezan, ne prejudicirati rezultat te samo gledati i paziti da se to ne proširuje”, dodao je.

Predsjednik HPK-a objasnio je da se, ako 14. prosinca bude doneseno pozitivno mišljenje, skidaju dvije osnovne mjere – klanje na gospodarstvima i promet živih životinja.

Jakopović je naglasio kako je u ovom trenutku najveći interes hrvatskog svinjogojstva da se situacija smiri i da ne izbije neko novo žarište.

Upozorio je da je opasnost od širenja zaraze ASK) još uvijek velika jer se može dogoditi na bilo koji način, a najviše nesmotrenošću.

Na pitanje o prozivkama Stožera za obranu hrvatskog sela da Hrvatska poljoprivredna komora ne zastupa seljake, Jakopović je rekao da među prosvjednicima sigurno ima ljudi koji su u vrlo teškoj situaciji te da oni prozivaju sve po redu.

“Je li to tako – sigurno da nije. Mi iz Poljoprivredne komore, Svinjogojske udruge, Savez svinjogojaca danonoćno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede, s Vladom da bi našli sve moguće puteve, ali dalje od struke jednostavno ne možemo, i ono što nam komisija naredi, moramo slušati”, dodao je Jakopović.

Svinjogojci nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge danas su peti dan traktorima blokirali neke prometnice na području istočne Slavonije, zahtijevajući od Vlade i Ministarstva poljoprivrede da ispune njihove zahtjeve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!