Stipan Jonjić: Bojim se da ovo nije vrhunac vala zaraza, užasno smo relaksirani

Vijesti 26. lis 202107:30 > 08:19 1 komentar
N1

"Mi smo nakon ljeta nastavili živjeti u tom očekivanju da je to prošlo. I da je to prošlo vrijeme, ali pandemija nam se vratila u gorem obliku s delta sojom koji se brže širi i inficira i koja se najviše kreće", ističe Stipan Jonjić.

Suprotno očekivanjima HZJZ-a da je špica četvrtog vala bila prošlog tjedna, broj dnevno zaraženih i dalje neumoljivo raste. Ipak, kakva-takva procijepljenost očito je odigrala ulogu u usporavanju epidemije pa broj oboljelih ne raste tako brzo, a smrtnost je sada dvostruka manja nego prije godinu dana.

“Vidimo prema brojkama da je situacija stvarno zabrinjavajuća, da je ovaj tjedan u odnosu na prošli bilježimo skok kakav već dugo nismo viđali. Preko 17 tisuća oboljelih u odnosu na 10 tisuća pretprošli tjedan. Tako da se radi o značajnom porastu novooboljelih”, kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović.

HZJZ uvodi nova pravila ponašanja i preporuke. Do sada cijepljeni koji su bili u kontaktu sa zaraženim nisu morali u samoizolaciju, sada kažu kako je najbolje da se u tom slučaju testiraju pet do sedam dana od kontakta.

Riječki imunolog Stipan Jonjić za RTL objašnjava zašto smatra da će brojke još rasti.

“Bojim se da ovo nije vrhunac pandemije, naprosto zato što trenutno znamo da imamo visoki udio zaraženih među testiranim. Škole su počele okej prije više od mjesec dana, ali sada počinju fakulteti.

Zatvaramo se svi više u prostorije, počelo je grijanje”, kaže imunolog Stipan Jonjić.

Vrhunac pandemije lani je bio krajem godine.

U prosincu je ukupno bilo 79 tisuća novih slučajeva. Preminulo je više od dvije tisuće ljudi. Smrtnost je bila 2,5 %. Dok je sada, u ovom valu posljednjih mjesec dana bilo 47 tisuća zaraženih, preminulo je 472 ljudi. Smrtnost je 0,99%.

“Mi smo užasno relaksirani kao da nakon ljeta nemamo nikakvih mjera, mi smo nakon ljeta nastavili živjeti u tom očekivanju da je to prošlo. I da je to prošlo vrijeme, ali pandemija nam se vratila u gorem obliku s delta sojom koji se brže širi i inficira i koja se najviše kreće.

Tako da, kažem, moramo se pripremiti”, kaže Jonjić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare