Što će biti s obnovom? Ako pitate Petrinjce – ništa. S ministrom ili bez njega

N1

Jedna od glavnih kritika na račun bivšeg ministra Darka Horvata bila je izostanak prave obnove, kako u Zagrebu, tako i na Baniji. Sada, kada je on u istražnom zatvoru, a potpredsjednik Vlade Milošević pod istragom, postavlja se pitanje što će biti s obnovom. Ako pitate Petrinjce - odgovor je ništa, i s ministrom i bez njega.

Uhićeni ministar Miri Vidušić nije vijest. Jedina vijest koju ona čeka nikako da dođe.

“Ja ništa ne znam više, sve sam predala u Božje ruke, rekla sam ‘Bože, kako ti odlučiš, tako će biti’. Jer puno je bilo obećanja, puno je bilo svega, od toga svega ništa jer rečeno je da je obnova je počela, a nije počelo ništa”, kaže Mira Vidušić iz Petrinje.

U srušenom i praznom središtu grada teško je nekoga sresti.

“Ja sam ovdje rođen, odrastao, tako da je užas, užas”, “Jezivo, jezivo”, govore građani

Za ministra Horvata nitko nema razumijevanja.

“On nije ništa radio, to se vidi iz priloženog, a sad hoće li doći novi i biti gore ili bolje, to ne mogu reći”, rekao je Petrinjac Marijan Vidović.

I dok je bilo ministra na čelu, obnova nije išla, sada se svi pitaju, može li još sporije?

O tome kako će uhićenje (bivšeg) ministra utjecati na tijek obnove, čelnici gradova danas nisu bili voljni razgovarati. Tema je nezgodna, a s državom se mora surađivati i ako ste u HDZ-u i ako niste. Petrinjska gradska vijećnica Mosta Luca Gašpar Šako optužuje pak da se bez veze ne može osigurati ni rušenje kuće.

Uz sve nevolje, vlasnici kuća u središtu grada muku muče i s krađama. Mira je čak ostavila i poruku u izlogu svoje kuće: “Molim vas vratite mi kalj sa žutim cvijetom kojeg sam spasila iz potresa”,

“Razbijaju se izlozi, krade se, tužan je život, svjetla i struje nema, ništa”, kaže Mira.

“Još uvijek se provaljuje u kuće i uzimaju stvari, zato me kolega zamolio da dođem vidjeti je li mu provaljen haustor”. dodaje Marijan.

I dok je bilo ministra na čelu, obnova nije išla, sada se svi pitaju, može li još sporije?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.