“Što god DP odluči, netko ih može prozivati za izdaju biračkog tijela”

Vijesti 20. tra 202421:13 3 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Profesorica Smiljana Leinert-Novosel i profesor Damir Jugo komentirali su aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. Leinert-Novosel je naglasila kako je brzo formiranje vlasti prioritet zbog očuvanja stabilnosti, dok je Jugo istaknuo kako je DP najbliži HDZ-u.

“Mislim da je u ovom trenutku za zaključiti da smo najbliži Vladi koju bi sastavio HDZ s nekim od svojih koalicijskih partnera. Tko će to biti, isto je prilično jasno, to će biti vjerojatno s Domovinskim pokretom i dijelom ili sa svim manjinskim zastupnicima”, rekao je Jugo HRT-u.

Sve ostalo je, kako kaže, “manje izvjesno i manje vjerojatno, prije svega jer HDZ ima jednu adresu s kojom se mora dogovoriti”.

Osvrnuo se i na mogući dogovor s ostatkom oporbe.

“S druge strane, vidimo i sami po ovim izjavama, u drugom scenariju – koji uključuje čitav niz političkih aktera – ima čitav niz uvjeta koji se moraju ispuniti”, naglasio je.

Dodao je kako mu se čini da manjinska Vlada podrazumijeva ponavljanje izbora.

“Kad unesete gnjev u politiku – sve je moguće pa i nasilje”

“Kad unesete gnjev ili bijes u politiku, nitko više nikoga ne sluša i sve je moguće pa i nasilje. Ja bih rekla, konfuzija i nesigurnost”, rekla je profesorica Leinert-Novosel HRT-u citirajući norveškog profesora Larsa Svenssona.

Kako kaže, “cijela oporba pokušava ponuditi svoju kombinatoriku”.

“Tko je zapravo najveća žrtva, zapitala se. Kažu da je to Ustav koji očito neki ljudi krše. Neki stručnjaci kažu da je to upravo tako i da se Ustav mora poštovati dok drugi relativiziraju”, kazala je.

“Drugi vide predsjednika Zorana Milanovića kao neku novu žrtvu. Oko žrtve se sve uvijek vrte i njemu svi žele pomoći. Vidjet ćemo kako će to utjecati na prijedloge i kombinacije”, dodala je.

DP u nezavidnoj situaciji

Jugo je naglasio da je DP u situaciji gdje će ih netko uvijek moći optužiti za izdaju, neovisno o tome za koga se odluče.

“Što god oni odlučili, oni koji će ih kritizirat će ih prozivati za neku vrstu izdaje. Ako se ne dogovore s HDZ-om bit će kritika da su izdali biračko tijelo koje oni de facto dijele te da su se dogovorili s ideološki suprotstavljenim opcijama”, rekao je.

S druge strane, kako kaže, “ako se dogovore s HDZ-om, vidimo već sada da ih kao nekakvo podgrijavanje i poticanje da to ne rade – čujemo riječi izdaja”.

Dodao je da bi se u tom slučaju dogovarali “ne samo s ideološki dalekim strankama, nego i s Mostom koji je prema njima bio žešći nego HDZ”.

Brzina sastavljanja Vlade kao uvjet stabilnosti

Profesorica Leinert-Novosel osvrnula se i na brzinu sastavljanja Vlade.

Dosta suvislo joj je, kako kaže, “da ustanovimo vezu između brzine sastavljanja Vlade – pretpostavljamo da je to relativni pobjednik – jer svako odugovlačenje pruža širok manevarski prostor za druge scenarije”.

Naglasila je i kako se više ne zna kome se obraćaju političari.

“Više se ne zna, u prvom su planu stranke i vodstva. Njih trebate pridobiti. Tip retorike koji slušamo od jučer je nastavak kampanje. Pogledajte kako se čelnici SDP-a obračunavaju s institucijama u Hrvatskoj”, kazala je.

“Ako pridodate da su Hrvati skloniji vjerovati EU institucijama, nego vlastitim – npr. Saboru – vidimo da je to opasnost za sustav i vladavinu prava. Treba biti oprezan. A što se retorike tiče – očekivano”, upozorila je.

Dodala je kako se nada da pregovori neće ići sporo.

“Ja se nadam da ne, kao što se nadam da će pregovori koliko-toliko brzo ići”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare