Što nude najjače stranke za EU izbore: Neke “prepisale” program s nedavnih izbora, neke idu samo s jednom točkom

Vijesti 27. svi 202419:34 0 komentara
Sanjin Strukić/PIXSELL

Manje je od dva tjedna do izbora članova u Europski parlament iz Hrvatske, a predizborna kampanja nije ni približno onoj kakva je bila za parlamentarne izbore.

U nedjelju su objavljeni rezultati novog Crobarometra o rejtingu političkih stranaka uoči europskih izbora, koji je za Novu TV provela agencija Ipsos. Prema tom istraživanju, pet stranaka prelazi izborni prag: HDZ (28,5 posto), SDP (17,8 posto), Možemo! (9,9 posto), Domovinski pokret (7,4 posto) i Most (5,4 posto).

Provjerili smo s kakvim programima tih pet stranaka izlaze na europske izbore.

HDZ

Vladajuća stranka ide na europske izbore pod sloganom “Snažna i važna”, a listu predvodi sam njen predsjednik i premijer Andrej Plenković, u čemu neki ponovno vide mogući znak njegovog “bijega” u Bruxelles, ako u Hrvatskoj stvari po njega krenu naopako. HDZ-ovci kažu, pak, da je Plenkovć svojim samosvrstavanjem na prvo mjeto pridonio “vidljivosti” liste, budući da s ostalim kandidatima ide uokolo po Hrvatskoj predstavljajući program.

A u programu HDZ-a nakrcano je svega, uglavnom podsjećanja na rezultate rada Vlade u protekla dva mandata i uz opširna, ali općenita “što će biti učinjeno” obećanja. HDZ se, piše mu u programu, poziva na moderni hrvatski suverenizam., a sam program sažet je u 10 točaka koji se u bitnome ne razlikuju od onih iz programa za nedavne parlamentarne izbore.

Tih deset točaka redom su: 1. Snažnija Hrvatska u jezgri EU-a; 2. Europski desni centar koji osnažuje demokraciju i čuva naš način života; 3. Brži ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske; 4. Konkurentno gospodarstvo i zaštita potrošača; 5. Razvoj poljoprivrede i ribarstva kao strateških sektora; 6. Hrvatska kao europsko prometno i energetsko čvorište; 7. Demografske politike: poticanje mladih i osnaživanje prava starijih osoba; 8. Pravosudna suradnja, zaštita granica i odgovorna migracijska politika; 9. Sigurnosna i obrambena politika i 10. Vanjska politika, proširenje i europski put Bosne i Hercegovine.

Ovom potonjem HDZ daje puno mjesta u svome programu ističući da će se “zalagati za nastavak procesa proširenja EU-a te za europsku perspektivu država zapadnog Balkana na temelju ispunjavanja kriterija za članstvo, s osobitom potporom susjednoj Bosni i Hercegovini”.

Izdvaja se i incijativa koju u kampanji ovih dana spominje druga na HDZ-ovoj listi Dubravka Šuica, aktualna potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. Budući da u Hrvatskoj niej sjedište ijedne agencije EU-a, ona predlaže da Hrvatska bude trajni domaćin Europske agencije za demografiju.

Program HDZ-a možete pročitati OVDJE.

SDP

Najjača oporbena stranka svoju kampanju za europske izbore vodi pod sloganom “Radimo za hrvatske ljude”. U središtu kampanje je prva na SDP-ovoj listi Biljana Borzan kao najprepoznatljivija dosadašnja SDP-ova europarlamentarka koja se u proteklim mandatima dokazala u borbi za prava potrošača. Program SDP-a za europske izbore sažetiji je od onog HDZ-ovog, ali također sadrži neke točke preuzete iz programa za parlamentarne izbore, kao i neke teme koje je lakše nametnuti kroz nacionalni, nego Europski parlament. Primjerice, pod točkom “Životni standard” SDP govori da “plaće moraju rasti, pogotovo uz inflaciju i rastuće troškove života”, te da će se “boriti za pristojne minimalne plaće, kao i za bolji život umirovljenika”.

Pod istom točkom SDP najavljuje da će provesti Europski plan priuštivog stanovanja s pripadajućim investicijama, kao i Strategiju EU-a za borbu protiv beskućništva. Također i da “velike korporacije i ultrabogati pojedinci moraju platiti svoj pošteni udio Europi, i to putem učinkovitih poreza na korporacije i kapital najbogatijih pojedinaca”. Preostale točke SDP-ovog programa za EU izbore (koji možete pročitati OVDJE) su Solidarnost i razvoj (“Borit ćemo se za solidarnost jačih sa slabijima, kao i za sveobuhvatni razvoj naših gradova i regija unutar EU”), Ravnopravnost (“Borit ćemo se za nultu toleranciju prema seksizmu, rasizmu, vjerskoj netrpeljivosti, LGBTIQ fobiji i svim oblicima diskriminacije”) te Borba protiv korupcije (“Kroz jačanje institucija poput Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), aktivno ćemo se suprotstaviti korupciji na transnacionalnoj razini”).

MOŽEMO!

Možemo! je svoj program za europske izbore, slično kao i za parlamentarne, sažeo u deset prioriteta.

To su: 1. Bolja budućnost za mlade i priuštivo stanovanje (“Tražit ćemo da se proširi garancijski program za mlade do 30 godina kojim bismo im omogućili dostupnije obrazovanje, osposobljavanje i ponudu poslova.”); 2. Kvalitetna, zelena i sigurna radna mjesta (“Tražit ćemo puno poštivanje radničkih prava i bolje uvjete rada.”); 3. Rodna ravnopravnost (“Tražit ćemo da žene imaju pravo na dostupan i besplatan pobačaj u svim zemljama EU-a.”); 4. Dostupno zdravstvo (“Tražit ćemo da svi imaju pristup priuštivim lijekovima i medicinskim postupcima.”); 5. Bolje željeznice i javni prijevoz (“Prioriteti će nam biti ulaganja u modernizaciju i uspostava brzih željezničkih linija…”); 6. Podrška domaćoj poljoprivredi i zdravoj hrani (“Tražit ćemo da se europski poticaji usmjere prema obiteljskim gospodarstvima te domaćoj i ekološkoj proizvodnji, umjesto na velike proizvođače i industrijsku proizvodnju.”);

7. Briga za djecu (“Dostatnim financiranjem Europskog jamstva za djecu želimo svoj djeci omogućiti pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, zdravu prehranu i smještaj.”); 8. Borba za planet i ljude (“Jačat ćemo civilnu zaštitu, uspostaviti Europski fond za prirodne katastrofe i proširiti europsku zračnu flotu za gašenje požara.”); 9. Za demokraciju i ljudska prava, protiv ekstremne desnice (“Zaštitit ćemo ranjive skupine — nacionalne manjine, žene, LGBTIQ+ osobe, migrante. Branit ćemo kulturu od napada krajnje desnice i zahtijevati neovisne i slobodne medije.”); 10. Zaustavljanje rasta cijena i siromaštva (“Predložit ćemo da europski porez na ekstraprofit postane trajan i da se, osim na energetske kompanije, primjenjuje i na trgovačke lance i banke.”)

DOMOVINSKI POKRET

Na stranicama DP-a nismo našli posebno istaknut program stranke za europske izbore. No, prilikom prdstavljanja liste ukratko ga je iznio predsjednik stranke, ujedno i prvi na listi Ivan Penava, istaknuvši kao ključne točke zaštitu nacionalnih interesa, obuzdavanje migrantskih politika, jačanje gospodarstva te borbe protiv korupcije i nepravde. EU u DP-u vide kao zajednicu suverenih i ravnopravnih naroda i država, a ne kao instrument kojim veće i bogatije zemlje iskorištavaju “periferiju”.

“Umjesto dodvoravanja Bruxellesu, Hrvatska treba biti na prvome mjestu. Kao suverenistička stranka protivimo se koncentraciji političke moći u Bruxellesu. U Europskom parlamentu borit ćemo se za povratak ovlasti nacionalnim državama. Odluke moraju donositi hrvatski političari u Zagrebu, a ne činovnici u Bruxellesu, što uključuje i samostalan odabir vlastitih vrijednosnih politika. Sami se moramo izboriti za zaštitu vlastitih interesa unutar Europske unije”, kazao je Penava prilikom predstavljanja kandidata za Europski parlament.

MOST

Most na europske izbore izlazi u koaliciji s Hrvatskim suverenistima i Hrvatskom strankom prava. Slogan im je “Osloni se na naše”, a u kampanju su ušli s inicijativom “Vratimo EU kršćanskim korijenima” prikupljajući potpise za peticiju kojom traže da se kršćanska baština unese u temeljne ugovore Europske unije.

“Kršćanska baština kao temeljna vrijednost Europske unije navedena u osnivačkim ugovorima morala bi biti sadržana u svim zajedničkim politikama EU-a. Konačno bismo imali jasan vrijednosni okvir koji moraju prihvatiti svi koji u Europu dolaze živjeti i raditi. Kršćanski odnos prema čovjeku i njegovoj prirodi značio bi konačan kraj rodne ideologije i rezanje u korijenu svih budućih opasnih društvenih eksperimenata”, stoji u obrazloženju njihovog zahtjeva koji se može smatrati i ključnom točkom predizbornog programa i kampanje Mosta za europske izbore, ujedno i jedino što stoji na web stranici Mosta za europske izbore.

“Mi trebamo u EU imati zajednički vrijednosni okvir, ne trebamo se sramiti svojih korijena, svoje kršćanske baštine, želimo da ona uđe u temeljne osnivačke ugovore EU kako bi se upravo na tim izvorima stvarale zajedničke politike i da bi naši ljudi mogli živjeti bolje”, kazao je ovih dana Božo Petrov, predsjednik Mosta i prvi na listi za europske izbore.

Kandidati Mosta i partnerskih stranaka kažu da su kršćanska i suverenistička opcija koja se zalaže za suverenizam, zaštitu obitelji, života i ljudskog dostojanstva svakog čovjeka. Ne pristaju na nametanje ideološke kolonizacije i moralnog relativizma kroz razne inicijative, dokumente i zakone s europske razine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!