Što se događa s menzom u NSK? Oštre optužbe SDP-ove mladeži, HDZ-ova zasad šuti

Igor Soban/PIXSELL

"HDZ zatvara menze po Zagrebu - je li to taj studentski standard kojeg proklamiraju?", poručila je SDP-ova mladež prošloga tjedna prozivajući vladajuću stranku zbog, kako su naveli, hladnog tuša koji je na početku akademske godine dočekao studentice i studente u Zagrebu.

Naime, studentska menza u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK) zatvorena je uz obrazloženje da se radi o tehničkim problemima restorana, ne navodeći hoće li i kada biti riješeni.

Forum mladih SDP-a tvrdi da je na njihovu adresu pristiglo niz pritužbi ogorčenih studentica i studenata koji su se požalili jer ne mogu kupiti obrok tijekom boravka u knjižnici.

SDP: Neprihvatljiv čin

“S obzirom na to da se radi o jednom od najfrekventnijih mjesta na kojem studentice i studenti uče te obavljaju svoje studentske aktivnosti i obaveze, čin naprasnog zatvaranja studentske menze u NSK je neprihvatljiv”, reagirao je Forum mladih SDP-a navodeći da sve snažnija inflacija posebice utječe upravo na studentice i studente.

“Ne samo da brane studentima da zarade godišnje barem 36.000 kuna u kontekstu zadržavanja porezne olakšice roditelja (toliko iznosi prag siromaštva prema Državnom zavodu za statistiku), ne samo da nisu sposobni provesti kvalitetnu stambenu politiku koja bi studente spasila od plaćanja ogromnih cijena najma, nego nisu sposobni ni omogućiti da studentska menza u najfrekventnijoj knjižnici u Hrvatskoj radi”, istaknuo je Forum mladih SDP-a.

SC: Odluka idući tjedan

Tragom ovih navoda N1 je razloge zatvaranja potražio u zagrebačkom Studentskom centru gdje su nam potvrdili da je restoran SC-a u NSK imao tehničkih problema koji su u suradnji s NSK-om otklonjeni. Ipak, ukazali su i na upitnu ekonomsku opravdanost same menze zbog čega se tek treba donijeti odluka o tome hoće li, kako i kada uopće biti ponovno otvorena.

“Činjenica je, u blizini se nalaze još tri restorana subvencionirane studentske prehrane, broj konzumenata temeljem kojega izračuna smo prije nekoliko godina otvorili restoran u NSK relevantan je samo nekoliko mjeseci u godini”, kazao nam je Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a Zagreb, dodajući da će naredni tjedan odlučiti kako i na koji način će pokrenuti restoran SC-a u NSK.

NSK: Zalažemo se za što skorije otvaranje

O cijelom slučaju za N1 se očitovao i prozvani NSK koji pojašnjava da odluka o radu menze u njihovom objektu ipak nije u njihovoj nadležnosti.

“Rad restorana Studentskog centra nije u našoj nadležnosti već u nadležnosti Studentskog centra koji je pružatelj ove usluge te Vam može dati odgovore na pitanja vezana uz rad restorana. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu stalo nam je da svim korisnicima omogućimo što bolje uvjere za boravak u našem prostoru i razumijemo važnost prehrane za studente te se zalažemo za što skorije ponovno otvaranje restorana na 5. katu naše Knjižnice”, poručili su.

Upit za komentarom svih optužbi koje su iz SDP-a stigle na račun HDZ-a uputili smo i Mladeži HDZ-a, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.