VIDEO | Svađa u Saboru: “Zekanoviću, trebate sa škartocom na glavi hodati!”

Vijesti 30. ožu 202310:39 2 komentara
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Saborski zastupnici, njih nekolicina koji su se našli u sabornici, raspravljali su danas o prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji. Kao i obično, prije nego što će zakon obrazlagati ministar Marin Piletić, više Klubova zatražilo je stanku. U pojedinim trenucima došlo je do žešće rasprave, pa i vrijeđanja, između Hrvoja Zekanovića i zastupnica oporbe.

“Svaka država je jaka i može naprijed onoliko koliko je zaštićen njen najslabiji član. Upravo stupanj pokazatelja razvijenosti jednog društva je to koliko se brinemo o osobama s invaliditetom. Kolege iz HDZ-a, imate prilike barem donekle sprati ljagu s obzirom na prethodnu raspravu o ranjivim skupinama u kojoj se niste baš proslavili”, rekla je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, dodavši da će Most dati neke svoje prijedloge.

SDP-ova Martina Vlašić Iljkić rekla je da je zakon “apsurdan i neprimjenjiv. Radili ste na njemu godinama, a rezultat je krajnje uznemiravanje korisnika i njihovih obitelji”.

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da zakonske odredbe koje zabrinjavaju su one koje se odnose na to da osobni asistenti neće biti dostupni svima kojima su potrebni. “Najgore je da neće biti dostupni onima u najgorem položaju, djeci koja su u takvim teškoćama da njihovim roditelji moraju imati i status roditelja-njegovatelja. Smatramo da i njima moraju biti dostupni. Ne radi se o pomoći nego o pravu – na obrazovanje, integraciju, da budu dio zajednice. Hajdemo napraviti dobru stvar, dati prijedloge koji će ovaj zakon učiniti takvim da prava budu jednako dostupna svima”, rekla je Benčić.

Stav vladajućih branio je Hrvoje Zekanović koji je se osvrnuo i na nedavno saborsko glasanje kada je većina odbila oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima omogući naknada i određeno vrijeme nakon smrti djeteta, ako do te tragedije dođe.

“Moram se osvrnuti na prethodne izjave kolegica. Spominjali ste ljagu… Jedini koji moraju ispirati ljagu su kolege iz oporbe – zbog morbidnog showa prije dva tjedna kad su doveli ovdje i manipulirali roditeljima i djecom iz najugroženije skupine”, rekao je Zekanović.

“Ako je i od vas Zekanoviću, previše je”

Uslijedio je niz reakcija s povišenim tonovima… A situaciju je nekoliko puta morao smirivati predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je pozivao na civilizarnu raspravu i podijelio opomene svima spomenutima.

Prva je reagirala Sandra Benčić: “Niste vrijeđali nas, nego roditelje njegovatelje i djecu koja su imala svako pravo doći ovdje i napraviti pritisak da glasate da imaju ono što i vi imate bez da vam zaista treba – 6+6 bez da vam dijete umre. Lakše ćete vi preboljeti gubitak mandata, nego ljudi djeteta. Pa kako vas nije stram?!”

Ponovno se javila i Marija Selak Raspudić.

“Da ste napali nas, prešutjela bih. Ali ovo je neviđeni napad na osobe s invaliditetom. Kolega Zekanoviću, izrekli ste ovdje u Saboru da je morbidno vidjeti i da su osobe bez integriteta kojima se može manipulirati. Ako je i od vas, Zekanoviću, previše je.”

“Svaki put ću reći kolegi Zekanoviću isto. Jedina sramota u ovom Saboru ste vi. Rekla sam jedanput da trebate sa škartocom hodati na glavi. Stvarno ću vam ga jednom donijeti i pokloniti. Kako se usudite pojaviti pred građanima nakon svega što izgovorite ovdje”, rekla je Zekanoviću Marijana Puljak.

Odgovorio im je Zekanović:

“Istina očito boli kolege iz oporbe. Jako boli. Onaj kostimirani igrokaz koji ste napravili prošli put, jednu osjetljivu skupinu doveli ovdje, parazitirali nad njima da biste skupili jeftine bodove, to je dosad neviđeno u Saboru. Da ja vama kažem da škartoc stavite na glavu, bio bih seksist. A trebali biste ga staviti i nikad ne skidati. I suprug također”, rekao je Zekanović.

Nekoliko je zastupnika reklo kako se nada da će na izjave Zekanovića reagirati pučka pravobraniteljica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.