“Sve bih ponovio”: EP osudio Kordićevu izjavu. Svi HDZ-ovci su bili protiv

Vijesti 14. srp 202316:40 4 komentara
Dusko Jaramaz / PIXSELL

Europski parlament u srijedu je glasao o amandmanu kojim se osuđuju izjave haškog osuđenika Darija Kordića, koji je izjavio kako bi "sve ponovio" u vezi sa zločinima za koje je osuđen, a koji uključuju i etničko čišćenje u Lašvanskoj dolini. Amandman je prihvaćen s 526 glasova za, 43 protiv i 62 suzdržana. Svi zastupnici HDZ-a, odnosno Europske pučke stranke (EPP) - Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i predstavnik Hrvatskih suverenista, odnosno Europskih konzervativaca i reformista (ECR) Ladislav Ilčić i nezavisni Ivan Sinčić, glasali su protiv ovog amandmana. Glasanjem protiv ovog amandmana odbili su ograditi se od izjava Darija Kordića.

Europski parlament glasao je o Izvješću o Bosni i Hercegovini izvjestitelja Paula Rangela, portugalskog zastupnika iz redova EPP-a. Sporni amandman o Dariju Kordiću predložili su Nizozemka Tineke Strik iz Zelenih, Nijemac Dietmar Koster iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i Slovenac Klemen Grošelj iz kluba zastupnika Renew.

Amandmanom se poziva zastupnike da osude izjavu ratnog zločinca Darija Kordića koji nije pokazao nimalo kajanja i koji je rekao kako bi ponovio sve u vezi sa zločinima za koje je osuđen, uključujući etničko čišćenje u Lašvanskoj dolini. Strik, Koster i Grošelj ovim amandmanom pozvali su sve političke stranke, posebno članove vlasti u BiH, da se jasno ograde od izjave. Također su pozvali pravosudne vlasti BiH da poduzmu odgovarajuće pravne radnje.

Snimku haškog osuđenika Darija Kordića na kojoj daje odgovor na pitanje “je li vrijedilo zatvora i rata” možete pogledati OVDJE.

Hrvatski zastupnici koji su glasali protiv ovog amandmana, prema javno dostupnim dokumentima EP-a, su HDZ-ovci Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko, zatim Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista i nezavisni Ivan Vilibor Sinčić.

Amandman su podržali, a time se i ogradili od izjava Darija Kordića, zastupnici SDP-a (S&D) Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, kao i Valter Flego iz Istarskog demokratskog sabora koji pripada redovima kluba zastupnika Renew u EP-u.

Nezavisni Mislav Kolakušić nije glasao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare