Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, prognoza za ljeto relativno nepovoljna

Vijesti 08. lip 202111:01 > 11:10 0 komentara
Miranda Cikotic/PIXSELL

Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, potvrđuje glavni vatrogasni zapovjednik kao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Dobra je vijest da je u prvih pet mjeseci zabilježeno gotovo značajno manje požara nego prošle godine u isto vrijeme, a loša vijest je da će ljeto biti toplije i s manje oborina od prosjeka.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio nam je da je sustav spreman premda je puno posla bilo zbog potresa i pandemije.

Sustav vatrogastva dobio je 450 novih vozila iz MUP-a preko EU fondova i drugih ulaganja. Osim toga, odobreno je zapošljavanje 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, uz 2.641 profesionalnih vatrogasaca.

N1 / Slavko Tucaković

Statistika je u prvom dijelu godine dobra. Smanjen je broj požara u odnosu na lani za prvih pet mjeseci. Ove su godine zabilježena 1.562 požara u odnosu na lanjskih 2.754.

Spremne su i sve MORH-ove zračne protupožarne snage, a najvjerojatnije stižu i dva kanadera.

Lovro Kalin iz DHMZ-a rekao je da je proljeće bilo hladno i kišovito, a oborina je bilo u granicama prosjeka. Klimatološko ljeto ukazuje da bi trebalo biti toplije od prosjeka s oborinama manjim od prosjeka. Stoga je prognoza za protupožarnu sezonu relativno nepovoljna.

damir trut
N1 / Damir Trut

Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, naglašava da su posebno pod nadzorom minski sumnjiva područja.

“Obavljen je 441 inspekcijski nadzor vezano za protupožarnu zaštitu. Obavljene su sve aktivnosti otklanjanja opasnosti od požara. Posebno su obilježeni i pod nadzorom minski sumnjiva područja. Također, Hrvatska će iz EU Rescue programa dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera”, rekao je Trut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!