Svi okrivljenici iz afere GSKG se nagodili s Uskokom

Crna kronika 31. ožu 202317:20
gskg, uhićenja
N1

Svih šestero okrivljenika iz afere GSKG nagodili su se s Uskokom na zagrebačkom Županijskom sudu u zamjenu za blaže kazne pa stoga nakon njihovog priznanja krivnje neće biti održana glavna rasprava, doznaje se na sudu.

Prvookrivljeni Neven Blažević, nekadašnji voditelj hitnih intervencija Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a osuđen je u petak na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 11.613 eura, a mora vratiti i 5780 eura koje je uzeo kao mito kako bi građevinskim poduzetnicima namještao poslove obnove nakon potresa.

Uz Blaževića, u petak se nagodio i njegov nekadašnji suradnik Slaviša Veljković kojem je izrečena uvjetna kazna od godinu dana zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Preostala četvorica okrivljenika još ranije su se nagodili s tužiteljstvom na uvjetne zatvoske kazne.

Riječ je o Mariju Juriniću, Željku Jajčaninu, Danijelu Bogoviću i Vladimiru Džaji, nekadašnjem vozaču pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Uskok je ranije, ne navodeći identitete, precizirao kako se Blaževiću stavlja na teret da je, od rujna 2019. do lipnja 2021., kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka i predsjednik povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s Jurinićem i Veljkovićem da će njihovim tvrtkama osigurati poslove na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu te im osigurati pružanje drugih usluga.

Mito od 2,5 do pet posto vrijednosti izdanih računa

Zauzvrat je Blažević od Jurinića i Veljkovića tražio da mu isplate postotak od vrijednosti dodijeljenog posla, na što su dvojica građevinara pristali, tvrdi tužiteljstvo.

Tako je Blažević, dodaje Uskok, korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je Jurinićeva tvrtka ispostavila za sanaciju kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što mu je Jurinić isplatio mito od pet posto vrijednosti izdanih računa.

Nadalje je Blažević dogovorio s Veljkovićem da će njegovu tvrtku staviti na listu sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova za proviziju od najmanje 2,5 posto. Uz to, Blažević je požurivao obradu i plaćanje računa koje je ispostavila Veljkovićeva tvrtka.

Blaževića terete i da je obavijestio referenta GSKG-a Danijela Bogovića i poslovnog partnera Željka Jajčanina da je Vladimir Džaja zatražio da mu se besplatno oliči stan, nakon čega je zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad Džajinog kako bi se stvorila osnova za naplatu od osiguravajućeg društva.

Potom je Jajčanin na Blaževićev zahtjev lažno iskazao da je postupio po nalogu za hitnu intervenciju te je oličio stan, dok je Bogović fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem zavodu.

Osiguravajuće društvo djelomično je priznalo osnovanost zahtjeva i isplatilo GSKG-u naknadu štete čime je Džaji pribavljena protuzakonita korist u vrijednosti izvršenih radova od 620 eura, dok je  osiguravajuće društvo oštećeno za 780 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.