Tabak o zrakoplovima: Još ništa nije riješeno, pred Hrvatskom su ogromni izazovi

Vijesti 29. svi 202110:36 > 11:52 0 komentara
Angelos Tzortzinis / AFP / Ilustracija

Odluku Vlade da kupi francuske višenamjenske borbene zrakoplove Dessault Rafale u Novom danu je komentirao Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost (Oobris.org).

Kada se krenulo u nabavu višenamjesnkih borbenih zrakoplova, stručnjaci i političari su se dijelili – jesu li bolji ovi ili oni. Sada kada je odluka pala, svi su ujedinjeni – odabir je odličan.

“To ne čudi. S jedne strane, Hrvatska je odabrala avione koji su na papiru najbolji, čisto komadno. To je tip tehnike koje se našao u ovoj konkurenciji kao iznimka, to je avion druge klase od ovih drugih ponuđenih. Svima jasno da je Vlada preuzela odgovornost, kao što je preuzela u ožujku 2018. kad je donesena odluka o kupnji Baraka. Vlada je ponosna na odluku, a oporba čeka jer puno je tu još posla. Osim toga, u ovom natječaju se nisu u obzir uzimali gospodarski elementi, cijeli kriterij je izbačen van jer ga većina nije nudil. To bi išlo na korist samo jednom ponuđaču”, rekao je Tabak.

VEZANE VIJESTI

Bi li Hrvatska mogla imati probleme što nije odabrala druge zrakoplove, na primjer SAD-ovu ponudu?

“Politički gledano, nitko neće naglas kritizirati, čak i ako je jako, jako nezadovoljan izborom. To se jednostavno ne radi. Sve zemlje s kojima smo razgovarali su nam prijatelji i partneri. No to ne znači da se nek stvari ne bi mogle iza zavjesa odraziti, al to ćemo vidjeti kroz koju godinu”, smatra Tabak.

Komentirao je izjavu vojnog analitičar Marinka Ogorca koji je rekao da si “Hrvatska nije mogla dozvoliti da bude Gaza, a Srbija Izrael”.

“Uz svo poštovanje kolegi, dotičan izbor primjera mi je toliko dubinski stran, zastrašujuć i nerazumljiv da mi ga je jako teško kometnirati. Dugo pratim Bliski istok i Gaza i Izrael su tolIko neusporediva situacija da mi je strašno da to neko može povućI na naše prostore. “Hrvatska Gaza” je u EU-u i NATO-u, što nisu male stvari, a omjer Hrvatske i Srbij je paritetan i usporediv. To je nategnuta usporedba koja gotovo da puca sama od sebe”, kazao je Tabak.

Smatra kako je zadržavanje vlastitog ratnog zrakoplovstva daleko bolje od plaćanja drugima da štite naš zračni prostor.

“Mislim da na dulji rok ta opcije ne bi baš ni bila jeftinije, a nije pitanje samo 12 aviona, već se veže tu puno dodatnih stvari i zato su sve analize pokazivale da nam trebaju avioni. Odustanak od ratnog nadzvučnog borbenog zrakoplovstva je jedan od rijetkih poteza perom kojim se odmah snižava čitava tehnološka razina ovog društva i države”, uvjeren je Tabak.

Ipak, upozorava kako je sve još daleko od gotovog.

“Bit ću malo kvaritelj veselja i primijetiti da još ništa nije riješeno, kao što nije bilo ni u trećem mjesecu 2018. kada smo se odlučili za Barake. Treba ispregovarati ugovor, potpisati ugovor, treba početi zabrimati avioni, pripremiti infrastrukturu, krenuti s obukom pilota… Ogromni su tu izazovi s velikim stepenicama, neke su teške i skupe, neke kadrovski problematične. Ima tu još gomila posla, Hrvatska je izabrala jako ambiciozan put upsona prema željenom vrhu”, zaključio je Tabak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!