Tko je kriv za urušavanje zgrade u Klaićevoj? DIRH pokrenuo optužni prijedlog

Vijesti 26. srp 202312:06 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

U centru Zagreba i dalje pada žbuka s potresom načetih zgrada. No, jedan od najvećih slučajeva dogodio se 2. svibnja kada je u Klaićevoj ulici oko podneva srušila skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. Podsjetimo, Građevinska skela u dužini 20 metara i zid zgrade površine 20 x 1,5 metara doslovno su "potonuli". Tom prilikom oštećena su četiri parkirana vozila, čiji bi vlasnici trebali biti obeštećeni, a kako N1 doznaje Državni inspektorat protiv Investitora pokrenuo je optužni prijedlog.

Podsjetimo, 2. svibnja 2023. godine na južnoj strani objekta na Trgu Republike Hrvatske kod raskrižja s Klaićevom ulicom, došlo je, kako je tada izvjestila policija, do “urušavanja i pada dijela vodoravne istake na građevini (tzv. vijenca) na skelu te da su nakon toga s visine od 10,80 metara pali dijelovi vijenca, cigle i betona”.

U urušavanju skele, srećom, nije bilo stradalih, ali su tom prilikom oštećena četiri parkirana vozila – Audi, Honda i Opel zagrebačkih registarskih oznaka te Alfa talijanskih nacionalnih oznaka, a čiji bi vlasnici trebali biti obeštećeni.

Iako se pretpostavljalo, da će štetu nastalu na vozilima platiti osiguranje, a tako su u izjavama najavljivali i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov zamjenik Luka Korlaet, vlasnicima vozila štetu će platiti član Zajednice ponuditelja, odnosno, izvođača radova, Veselčić d.o.o.. Za N1 su rekli kako će to napraviti jer osiguravatelji, nakon duge konverzacije, a protivno utvrđenim činjenicama, odbijaju platiti štetu, a sve u cilju umanjivanja negativnih posljedica koje su nastale ili bi još mogle nastati, kako po same oštećenike, tako i po Zajednicu ponuditelja te Muzej za umjetnost i obrt kao Investitora radova.

No, protiv Investitora radova Državni inpektorat Republike Hrvatske diže i optužni prijedlog.

Naime, kako su nam odgovorili iz DIRH-a, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavljenim očevidom na predmetnoj lokaciji utvrdila je da investitor izvodi radove konstrukcijske obnove zgrade protivno propisima kojima se uređuje gradnja slijedom čega je pokrenut upravni postupak i investitoru je izdano rješenje kojim je naređeno otklanjanje nepravilnosti u zadanom roku.

Također, napominju iz DIRH-a, kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je Investitor nepravilnosti otklonio unutar roka te da se je protiv Investitora pokrenut i optužni prijedlog.

Grad Zagreb, na upite nije odgovorio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!