Tko su najdugovječniji šefovi stranaka ex-Yu? Rekorder je vodi 33 godine

N1/Muhammed Džafer Kamali

Na političkoj sceni godinama gledamo ista lica, za neka nam se čini da su to oduvijek? Ipak, za najdugovječnijeg lidera jedne političke stranke u Hrvatskoj većina vjerojatno nikad nije čula.

N1 Srbija napravio je popis najdugovječnijih lidera političkih stranaka u regiji, a u Hrvatskoj je to, bez konkurencije, šef Hrvatske demokratske seljačke stranke (HDSS) Ivan Martan, koji je na najvišu funkciju u stranci stupio još 1995. godine. Stranka koju Martan vodi aktivna je uglavnom na regionalnoj razini.

Političar iz Čakovca, koji je u listopadu prošle godine napunio 84 godine, izabran je 2021. godine u Županijsku skupštinu Međimurske županije, a jedan od kurioziteta na tim izborima bio je podatak da je razlika u godinama između Martana i najmlađe kandidatkinje na stranačkim listama iznosila čak – 62 ljeta.

Što se tiče regije, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković nalazi se na čelu te političke stranke pune 33 godine, što je bez premca na prostoru bivše države. Drašković je za predsjednika SPO-a izabran još 1990. godine i jedan je od tek dvojice stranačkih lidera iz prve godine obnovljenog višestranačja koji i dalje drži lidersku palicu.

S više od trideset godina vođenja stranke u svih šest država nastalih na teritoriju bivše države mogu se pohvaliti još samo predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin (od 1990.) i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Partije koje predvori najdugovječniji ex-Yu liderski trojac već godinama nemaju bitniji utjecaj na političkoj sceni, a s pozicije šefa stranke nisu ih pomjerili ni brojni stranački raskoli i izborni neuspjesi.

Najduži liderski staž u ostalih pet država nastalih na prostoru bivše SFRJ ima predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, koji se na toj funkciji nalazi od svibnja 1993. godine. Javnosti je postao poznat krajem osamdesetih, kada je kao novinar ljubljanskog lista Mladina zbog odavanja vojne tajne bio osuđen na godinu i pol zatvora. Bogatu političku karijeru Janša je započeo kao ministar obrane u prvoj slovenskoj vladi, da bi kasnije u čak tri navrata bio premijer. Posljednji put vladu je vodio od ožujka 2020. do lipnja prošle godine, kada je Janšina stranka ponovno prešla u opoziciju.

Za razliku od Srbije i Slovenije, najdugovječniji stranački lideri u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj, nije toliko poznati široj javnosti, usprkos tome što ima skoro tri desetljeća staža na političkoj sceni. Na čelu Bosanske stranke (BOSS) još od svibnja 1994. tuzlanski odvjetnik Mirnes Ajanović, koji je na izborima 1996. i 2006. bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, a direktno je biran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nalazi se na mjestu predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) od 1998. godine, a od ostalih stranačkih lidera izdvaja ga vrijeme provedeno na vlasti. Đukanović je jedini političar u svim zemljama nekadašnjeg istočnog bloka koji je ostao na vlasti bez dana prekida od 1991. do danas.

Za premijera Crne Gore prvi put je izabran 15. veljače 1991. godine, na svoj 29. rođendan pa je u to vrijeme bio najmlađi šef vlade u Europi. Nakon toga, još šest puta je bio na čelu crnogorske vlade, a u svoju političku biografiju upisao je i dva mandata na funkciji predsjednika Crne Gore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.