Trideset i pet zastupnika dalo ostavku ili stavilo saborski mandat u mirovanje

Vijesti 15. svi 202410:55 0 komentara
Marko Lukunic/Pixsell

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno- imunitetnog povjerenstva (MIP).

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić, koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.

Mandat u mirovanje stavilo je i svih 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Osim toga, 14 zastupnika stavilo je u mirovanje mandate zbog obnašanja dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

HDZ-ov Josip Ostrogović stavio je mandat u mirovanje jer je u Upravi ACI-ja, što je također nespojiva dužnost sa zastupničkom.

Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!