Turskoj ne možemo vratiti 200 doniranih kontejnera jer u njima još žive ljudi

Vijesti 08. velj 202321:17 0 komentara
Slaven Branislav Babic/Pixsell

Turska vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije, Hrvatskoj je donirala 200 stambenih kontejnera. Danas, kada je tu zemlju pogodio daleko razorniji potres, Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje od nedavno vodi HDZ-ov Branko Bačić, za Index je potvrdio tu informaciju, dok na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima iz ministarstva još nisu odgovorili.

“S obzirom na to da obnova kuća i stambenih zgrada nije ni izbliza gotova, u kontejnerskim naseljima su i dalje smještene obitelji čije su kuće i stanovi oštećeni u potresu 29.12.2020. Na području Siska rasformirano je nekoliko kontejnerskih naselja, odakle su njihovi stanovnici premješteni u privremeni čvrsti smještaj, ali prioritetno su rasformirana naselja s kontejnerima s lošijim uvjetima boravka i slabije opremljeni. Turski kontejneri među najbolje su opremljenima”, rekli su iz Grada Siska.

Kako ističu, u kontejnerskim naseljima na području Grada Siska o kojima brigu vodi Stožer civilne zaštite Grada Siska postoji još uvijek 60 turskih kontejnera, ali u njima su i dalje smještene obitelji koje su ostale bez domova u potresu, a njihov je premještaj trenutno nemoguć.

“Većina kontejnera koja je zaprimljena u vidu donatorske pomoći od Turske je i dalje u upotrebi na području Banovine”, kažu iz Ministarstva graditeljstva. Na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima nisu nam odgovorili, piše Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!