FOTO,VIDEO / Vatrogasci prosvjedovali na Markovom trgu: “Služit ćemo se svim raspoloživim alatima kao i Vlada”

Vijesti 03. svi 202409:44 > 12:47 2 komentara
N1 /Tea Mihanović

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo udruženi u Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, organizira li su danas prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

Prosvjed “Lažima se vatre ne gase” organizirali su nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi iz razloga što nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali.

Prosvjedom žele izvršiti pritisak na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte kojima bi se riješio status profesionalnih vatrogasaca i koja nema definiranu i jasnu viziju prijeko potrebne nacionalne strategije za razvoj vatrogastva u RH.

N1/Tea Mihanović

Pozivaju i Vladu RH da u novom sazivu osigura trajno, dostatno i ujednačeno financiranje decentralizirane funkcije vatrogastva te donese potrebne akte na koje je obvezuje Zakon o vatrogastvu kako bi svaki profesionalni vatrogasac u Hrvatskoj imao zajamčena primanja koja bi odgovarajuće vrednovala njegov rad.

Okupljanje prosvjednika počelo je u 12 sati na Europskom trgu, a u 13 sati prosvjedna kolona stigla je na Markov trg.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene.

N1/Tea Mihanović
N1 /Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović

“Četiri godine s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom pokušavamo riješiti pitanje plaća u jedinicama lokalne i regionalne uprave, ali ne dolazimo do te uredbe kojom bi se uredile plaće, to čekamo od 2020. godine. Očekujemo da već na prvoj sjednici Vlade vatrogasci dobiju svoje zakonske akte. Vatrogasci su spremni, mi ćemo se služiti svim raspoloživim alatima, kako se i Vlada služi svojima. Očekujemo da se mirnim dijalogom riješi pitanje vatrogastva. U vatrogastvu postoje veliki problemi, nedostaje mnogo ljudi. Svi živimo u velikoj neizvjesnosti”, rekla je sindikalistica Iva Šušković.

N1

“Napori su postojali, ali konsenzus nije postojao. Više nismo imali načina za borbu, pa smo izašli na ulice. Uvijek može bolje, treba težiti da idemo prema naprijed. Svi smo vatrogasci, tu ne bi trebalo biti razlika. Posao vatrogasca je težak posao. Pravilnik koji je na snazi nije ni približan sadašnjem stanju. Čekamo uredbu Vlade, podzakonske akte gdje ćemo imati polazišnu točku za krenuti dalje”, rekao je vatrogasac iz javne vatrogasne postrojbe Pula.

N1

“Rekli su nam da ne smijemo doći na Markov trg, a gdje ćemo doći nego kod našeg zakonodavca. Zašto nismo došli pred HVZ, zato da nas čuju s ove strane. Imamo dobar zakon, zakon smo usuglasili 2020. godine. Branili su nam osnivanje sindikata unutar policije. Bili smo primjer i osnovali smo sindikat unutar policije. Pitanje je bilo gdje sam bio 1998. Korčula je gorjela. Pitanje: ‘Gdje si bio 2000. kad je donesen novi zakon? Što su nam rekli: ‘Smanjit će vam se prava svake godine za 25 posto”. Izborili smo se da dobijemo sredstva na razini lokalne samouprave. ‘Gdje ste bili 2007.?’ To je bila presudna godina, tad su ginuli i dobrovoljni i profesionalni vatrogasci. Tad smo shvatili da smo jedno. I u Gunji 2014. Dužni smo izvršavati sve zapovijedi, ali nismo dužni osiguravati sredstva za rad. To je dužna Vlada RH, državni proračun i proračun lokalne samouprave. 2020. godine mi je srce bilo kao kuća, mislili smo da smo s HVZ-om dobili sve. Ne želimo da HVZ postane sam sebi svrha. Ne HVZ. On mora voditi brigu o nama”, rekao je Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković. 

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare