U Hrvatskoj djeluje 307 domaćih i 11 stranih zaklada

Vijesti 02. sij 202209:52
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je trenutačno registrirano 307 domaćih i 11 stranih zaklada koje pomažu oboljelima, studentima, sportašima a brinu se i o sigurnosti u prometu, piše u nedjelju Večernji list.

Zaklada je, po definiciji, imovina namijenjena da u određenom razdoblju služi ostvarivanju neke općekorisne ili dobrotvorne svrhe. Upisuju se, prema sjedištu, u registar zaklada pri županijama.

U registru je pod brojem jedan uvedena Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta osnovana 1995. Upisane su i zaklade koje nose imena poznatih osoba poput Dražena Petrovića, Miroslava Šuteja, Marka Marulića ili Ene Begović Radeljak.

Među najpoznatijima je Zaklada Ana Rukavina, nazvana po hrabroj novinarki preminuloj od zloćudne bolesti, a jedna od neobičnijih je Zaklada za unapređivanje slastičarsko-pekarskog zanata upisana u svibnju 2021., u kojoj se kao upravitelj navodi Stjepan Vincek.

Zaklada Vita pomaže djeci oboljeloj od malignih i drugih teški bolesti a u liječenju građanima pomaže i Zaklada solidarnosti Katruža Međimurske županije koja djeluje više od 20 godina.

Potkraj studenoga u registar je upisana i Zaklada za sigurnost u prometu Petrin korak. Studentica Petra Jerković tragično je preminula 26. lipnja, kad je 21-godišnji motociklist bez položenog vozačkog ispita A-kategorije, bez zaštitne kacige i pod utjecajem alkohola naletio na nju na pješačkom prijelazu na Jarunskoj cesti.
Strana zaklada osniva predstavništvo preko kojeg obavlja djelatnost u Hrvatskoj, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar