U Hrvatskoj nedostaje više od 4000 medicinskih sestara, samo u KBC-u Rijeka 300

Vijesti 28. srp 202217:29 > 17:41 2 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatskoj nedostaje oko 6000 zdravstvenih radnika, više od 4000 medicinskih sestara i gotovo 2000 liječnika. Moguće rješenje tog gorućeg problema daje podatak da je među pet najboljih fakulteta ove godine u Hrvatskoj upravo izvanredni studij Sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te Primaljstvo na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija.

Dobra vijest je i da Hrvatska ima prvu primalju s titulom doktorice znanosti, Deanu Švaljug.

“Uvijek kažem da je primaljstvo najljepša struka. Mislim da nema ništa ljepše nego donijeti novi život na svijet. To je nešto što ti daje snage za dalje. Naravno da su plaće takve kakve jesu, ali ipak motivi su za baviti se primaljstvom zapravo ljubav i entuzijazam, altruizam, kazala je dr. sc. Deana Švaljug, voditeljica stručnog studija primaljstva s Fakulteta zdravstvenih studija iz Rijeke, piše HRT.

vezana vijest

Doktorski rad uspješno je obranjen, ali njegova težina krije se u činjenici da su njime otvorena vrata znanosti i u profesiji primaljstva. Da bi primaljstvo postalo znanstvena grana, potrebna su još četiri doktora znanosti.

“Važno je da smo dobili prvu osobu od koje očekujemo da će u nekakvoj budućnosti ipak pokrenuti jedan proces oplemenjivanja, širenja i recimo dovođenja boljitka za cijelo ovo područje lijepe naše”, izjavio je kazao je dr. sc. Herman Haller, pročenik Katedre za primaljstvo na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Upravo je Rijeka, prva u Hrvatskoj, počela s visokoškolskom izobrazbom primalja i to još 2011. Na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija, na preddiplomskom i diplomskom studiju, znanje trenutačno stječe 90-tak studenata.

“Nastojat ćemo to njegovati jer to je put prema kojem možemo graditi znanost u primaljskoj profesiji”, izjavila je prof. dr. sc. Daniela Malnar, dekanica na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Nedostaje medicinskih sestara

Iako primalja u ovom trenutku ne manjka, uzbuna je kad je riječ o ostalom kadru. Posebice medicinskim sestrama. U riječkom KBC-u radi njih više od 1200, nedostaje ih još 300-ak.

“Treba raditi na općoj dobrobiti za sestre, pokušati na neki način spriječiti iscrpljivanje i u tom smjeru bi se definitivno poboljšali uvjeti za zapošljavanje. Imali bismo možda i više zainteresiranih za studije i školu”, napominje Morgana Magaš, viša medicinska sestra, KBC Rijeka.

Postavlja se pitanje kako ćemo popuniti kadar jer tijekom ove godine Hrvatska komora medicinskih sestara zaprimila je samo 62 zahtjeva za priznavanje kvalifikacija stečenih u inozemstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare