U Hrvatsku stiže toplinski val, evo kad se očekuje vrhunac

Vijesti 16. srp 202208:031 komentar
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Bloking situacija već mjesec dana podržava visoki tlak nad Europom. Ciklonalno polje nad Azijskim kopnom zaustavlja premještanje visokog tlaka prema istoku.

Jugozapadno visinsko strujanje povezano s ciklonom zapadno od Portugala premješta vruć saharski zrak nad europsko kopno gdje se formirao jezik toplog zraka koji se sporo premješta se prema istoku. Nad našim krajevima temperature zraka rastu, a vrhunac toplinskog vala očekujemo idući tjedan.

Oslabljena hladna fronta premještala se noćas iznad sjeverozapadnih krajeva unutrašnjosti i sjevernog Jadrana.

Danas do kraja dana u unutrašnjosti i na Kvarneru djelomice sunčano uz slab razvoj dnevne naoblake. Na srednjem i južnom Jadranu sunčano i
vruće.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 28 do 31 na Jadranu oko 34. Navečer će bura u podvelebitskom primorju pojačati, a oko ponoći zapuhati do olujne jačine. Napuhance i supove usidrite u zavjetrinu i ne ispitujte mahovitost bure jer uz 80 km/sat otoci su vrlo blizu, a ni obala Italije nije daleko.

Oprez, UV indeks je vrlo visok te preporučamo upotrebu sredstava za zaštitu od sunca.

Sutra će vrijeme biti sunčano i vruće. Očekujemo toplo jutro s temperaturama zraka iznad 20C. Oko podne i poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake u planinskim krajevima unutrašnjosti.

Najviše dnevne temperature do 36 C. Na Jadranu će poslijepodnevni maestral donositi osvježenje.

U unutrašnjosti vrhunac toplinskog vala sredinom tjedna.

Na srednjem i južnom Jadranu će se do kraja tjedna zadržati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral. Temperatura mora ugodna za kupanje i mjerimo od od 22 do 26°C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar