U Krapinsko-zagorskoj županiji 70 posto cirkulirajućeg soja je omikron

Vijesti 07. sij 202216:12 0 komentara
PAUL FAITH / AFP /Ilustracija

U Krapinsko-zagorskoj županiji raste broj novooboljelih, a 70 posto cirkulirajućeg soja je omikron, rečeno je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u petak u Zaboku.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber naglasio je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika opet raste.

„U proteklih sedam dana imali smo 448 novooboljelih na 100.000 stanovnika, prošli četvrtak 361, a tjedan prije 375“, rekao je Skuliber.

U posljednjih sedam dana bila su 483 pozitivna i 629 negativnih nalaza, što je udio pozitivnih od 44 posto.

„Ovo je treći tjedan zaredom kako postotak raste i polako se bližimo prošlogodišnjem rekordu od 47 posto iz početka studenog“, dodao je Skuliber.

Bojana Mahmutović iz krapinsko-zagorskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je o utrošenih 144.607 doza cjepiva i završenom cijepljenju za 51,4 posto ukupnog stanovništva županije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je screening uzoraka iz Krapinsko-zagorske županije.

„Od 42 nasumično izabrana uzorka 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron. Po ovim preliminarnim rezultatima, 70 posto cirkulirajućeg soja u županiji je omikron“, kazala je Mahmutović.

Pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Bojana Kranjčec izvijestila je o 48 hospitaliziranih covid pozitivnih osoba, od kojih je 11 na respiratoru, a dva na visokoprotočnom kisiku.

„Od Nove godine u našoj je bolnici umrlo petero pacijenata, u starosti od 74 do 92 godine. Od toga ih je četvero cijepljeno, ali s brojnim ostalim bolestima“, rekla je Kranjčec koja zbog velikog pritiska na testiranje očekuje i porast broja pacijenata u bolnici.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 17 pacijenata.

„Nakon vrhunca krajem studenog i početkom prosinca kada smo imali blizu 40 pacijenata, konstantno imamo dvadesetak pacijenata. Nadamo se da će broj nastaviti padati, no s obzirom na broj cijepljenih i postotak pozitivnih spremni smo na ponovno povećanje“, kazala je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar smatra da će se zbog omikron soja ponovo puniti bolnički kapaciteti.

„Situacija nije sjajna, ali kod nas omikron još nije toliko značajno utjecao na broj oboljelih kao što je recimo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ali smo i mi imali dočeke na otvorenom, na malom prostoru velik broj ljudi, i za očekivat je da će se to u idućih sedam dana i pokazati“, dodao je župan i ponovo pozvao na cijepljenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!