Što čeka Tomaševića kad preuzme vlast u Zagrebu? U petak primopredaja

Vijesti 03. lip 202121:18 > 21:44 0 komentara
tomislav tomašević
Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi puta u 20 godina Zagreb će imati primopredaju vlasti. Novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića dočekat će v.d. gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, u društvu pročelnice za financije, ali i stručne Službe gradonačelnika te protokola. Prema Zakonu, Tomaševiću moraju predati pismena izvješća o svim projektima, ali i podmirenim i nepodmirenim obvezama. U petak počinje novo poglavlje u upravljanju gradom, a i oni koji podržavaju, kao i oni koji ne podržavaju novog gradoančelnika složni su u jednom: neće mu biti nimalo lako.

Od petka na Trgu Stjepana Radića ne ide više na pressice, nego na posao. Točno u 8 sati, palicu grada preuzet će od Jelene Pavičić Vukičević.

Dug od 1,38 milijardi kuna samo je dio problema

Na posao je u Poglavarstvo punih 17 godina dolazio i bivši pročelnik ureda za financije Slavko Kojić. Službeni podatak od 1,38 milijardi kumuliranog gubitka samo je dio problema: “Nažalost više ne postoji kratkoročno rješenje. Ono se može riješiti kroz duži vremenski period i to na tri razine, jedna razina je u Vladi Republike Hrvatske, druga razina je u samoj gradskoj upravi i treća razina je u trgovačkim društvima.”

VEZANE VIJESTI

Ako netko dobro poznaje financijsku i gospodarsku sliku grada onda je to, dosadašnja dogradonačelnica za gospodarstvo Olivera Majić. Čari detaljne financijske slike prepušta u petak Jeleni Pavičić Vukičević, no posve je uvjerena u čvrstu suradnju Grada i Vlade: “Jedna trećina gospodarstva se odvija u Gradu Zagrebu i ako bi Grad Zagreb na bilo koji način pokleknuo onda bi se to bitno odrazilo i na državu.”

Prvi koraci novog gradonačelnika

Premijer je već rekao kako očekuje dobru suradnju. Hoće li ona biti kao ona s gradskom vlašću na odlasku, drugo je pitanje. Osim revizije gradskih financija, novi gradonačelnik kao svoje prve korake najavio je razgovore i sa svih 27 pročelnika. Za sve njih neće biti mjesta. Neki čekaju najavljene razgovore, neki su stavili mandat na raspolaganje, treći odlaze svojevoljno.

“Već sutra u osam sati ja se vraćam na svoje radno mjesto na posao jer je to minimum moje profesionalne odgovornosti, da niti jedan dan ne budem teret poreznim obveznicima potresom i pandemijom pogođenog grada Zagreba”, dodala je Majić.

Jedni odlaze, drugi dolaze. Ali samo, obećali su u Možemo!, stručni i samo putem javnih natječaja. Oni su ionako obvezni od 2009.godine. Ali i tu postoji jedno ali – i javno priznanje Slavka Kojića da si je faktički sam pisao pitanja za natječaj.

“To sam namjerno napravio, ne zbog toga da bi sam sebe blatio. Nema propisano tko testove piše, imate u Europi da je to centralizirano, isto kao državna matura, postoji agencija koja je ovlaštena da piše ta pitanja… U cijeloj Hrvatskoj je tako jer je nedorečen zakon”, rekao je Kojić.

Jedina nepoznanica je tko će biti predsjednik Gradske skupštine

Mijenja se gradska uprava, ali promijenio se i sastav Gradske skupštine. Jedina nepoznanica je tko će biti predsjednik Gradske skupštine. SDP-ov Joško Klisović mogao bi u tu fotelju, ali to znači i čvršći savez s Možemo!. Pregovarači iz SDP-a su Peđa Grbin i Ivan Račan.

“Koji će biti model, kako ćemo doći do toga, tu su razni modeli, to u ovom trenutku nije na stolu i o tome se jučer nije raspravljalo. A fotelje? To sam vam rekla, sadržaj prvo, a onda forma”, kaže Sabina Glasovac.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine trebala bi se održati u drugoj polovici lipnja. Nakon 20 godina prvi puta sjednica bez Milana Bandića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!