U tijeku su razgovori o povezivanju Splita na Mediteranski koridor

Vijesti 23. kol 202307:21
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Potpredsjednik splitskog ogranka HDZ-a Ivica Budimir odgovorio je u utorak SDP-ovom Siniši Hajdašu Dončiću da Hrvatska nikad nije odustala od povezivanja Splita na Mediteranski prometni koridor te da su Split i Dalmacija visoko na razini prioriteta aktualne Vlade.

“Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu ‘izborili’ su da prijedlog po kojem je Hrvatska uključena u čak četiri koridora (pa i Mediteranski) bude u postupku trijaloga između Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU. Taj postupak nije završen, ali smo na dobrom putu da i taj važan cilj ostvarimo”, napisao je Budimir u objavi na Facebooku

Time je odgovorio saborskom zastupniku SDP-a bivšem ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću koji je jutros pozvao Vladu i aktualnog ministra Olega Butkovića da se na sjednici Vijeća Europske unije zauzmu za uključivanje Dalmacije na osnovni Mediteranski koridor kako bi prestala biti prometno slijepo crijevo Europske unije

“Tu prije svega mislim na željeznicu, a isto tako i na najveće dalmatinske luke, prije svega Split i Zadar. Ako se sada Dalmacija, a isto tako Rijeka i Istra spoje na osnovne europske koridore, mogli bi do 2040. godine dobiti najmodernije luke i modernu dvotračnu elektrificiranu željeznicu”, izjavio je Hajdaš Dončić na konferenciji za medije.

Pritom je istaknuo da strateški značaj Jadrana rate zbog ruske blokade Crnog mora. S druge strane, Budimir ističe da su Dončićeve izjave “gomila poluinformacija”.

“Ova Vlada je kroz brojne strateške, prometne i infrastrukturne projekte pokazala kako su Dalmacija i Split visoko na razini prioriteta. Siniša Hajdaš Dončić kad je i mogao nije uradio ništa, ni za Split, ni za Dalmaciju”, ocijenio je Budimir.

Osim toga, potpredsjednik gradskog HDZ-a napomenuo je da bi SDP-ovci bili bolje upoznati s onime što govore kad bi razgovarali s hrvatskim eurozastupnicima, a splitskom ogranku iste stranke prigovorio je da “nisu ostvarili gotovo ništa za građane, u ovih pola mandata držanja ljestvi vlasti Ivice Puljka”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.