Učenice u Sesvetama tukle vršnjakinju i sve snimale, no ona nije jedina žrtva

Crna kronika 18. ožu 202316:28 1 komentar
Slaven Branislav Babic/PIXSELL / Ilustracija

Zagrebačka policija je provela dva kriminalistička istraživanja nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u nasilničko ponašanje i jednom maloljetnicom zbog sumnje da je sve snimala putem mobitela.

Točnije, sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred škole na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

“Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu”, priopćila je policija.

Također, zagrebački su policajci proveli drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom zbog sumnje u nasilničko ponašanje prema maloljetnici.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred škole u Sesvetama, presrele maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu. Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja.

Policija upozorava ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.

Također prenose poruku da policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. “U konačnici, snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu”, upozoravaju.

“Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje”, priopćila je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare