“Učitelji nisu uhljebi. Čemu smo posvetili život kad nas se ovako percipira”

Vijesti 05. lis 202218:101 komentar
N1

Povodom Svjetskog dana učitelja gošća Newsrooma bila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Je li biti učitelj i danas privlačno zanimanje? Naravno da nije, naglašava Tuškan.

“Uz sve ovakve uvjete, pritiske, nedovoljnu podršku resornog ministarstva, nesigurne uvjete rada… Naravno da nije. A učitelji su ljudi koji svaki dan rješavaju nove probleme i izazove i dnevno stvaraju nove vrijednosti, unatoč sustav”, rekla je.

Žalosno je da, kaže, stvari idu s gorega na gore.

“Objavljeno je veliko istraživanje. Mnogi komentari odnosili su se na to da se doista s manjkom poštovanja govori prema toj profesiji. I razina komentara ‘oni nemaju ni dana u realnom sektoru, oni su uhljebi’, to je doista problem što se stvara i potiče takva percepcija za jednu tešku i izazovnu profesiju. Učitelji nisu uhljebi. Jedan problem koji su istaknuli je i da ih se ne čuje dovoljno i da nemaju nikakav utjecaj na obrazovnu politiku” kazala je Tuškan.

Također kao problem ističe i zapošljavanje po stranačkim linijama.

“Postoji i nedovoljan broj stručnog kadra u nekim udaljenim mjestima, nema razloga da se to ne riješi, ali nećete privući ljude s tako malim primanjima, uvjetima i ugledom. Pitamo se čemu smo posvetili svoj život kad nas se ovako percipira”, rekla je Tuškan.

Uskoro stiže i novi Zakon o odgoju i obrazovanju. Tuškan nije zadovoljna trenutnim prijedlozima.

“Više je problema u sustavu, ali ako će se nastavljati u tom smjeru doći će to devastacije školstva, obrazovnog sustava i tu će biti velikih akcija, velike pobune”, zaključuje Tuškan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar