Udio pozitivnih sad je 43 posto. Što će biti kad se pribroje brzi testovi?

Vijesti 11. sij 202221:40 > 21:59 2 komentara
HANNIBAL HANSCHKE / AFP

Isti postupak, a brži rezultat. Antigenski testovi bit će ravnopravni PCR-u u dijagnostici covid infekcije, ali gdje će vrijediti takva covid-potvrda?

“Priznat će se na teritoriju Hrvatske. Europska komisija zasad to ne priznaje. Nekoliko smo puta uložili prigovor s drugim zemljama, nadamo se da će se to promijeniti”, rekao je danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

VEZANA VIJEST

Građani na pitanje o covid-potvrdama i testu složni su samo u jednom – cijepljenju.

“S obzirom da vrijedi samo za Hrvatsku, mislim da je to u redu. Vani to neće priznati, to je stvar svake države zasebno. Što se tiče cijepljenja, mislim da bi se svi trebali cijepiti. Kad si bolestan, valjda ideš liječniku, ne šusteru”, kaže nam jedan sugrađanin, a drugi dodaje:

“Cijepio sam se tri puta. Imam covid-potvrdu i kao što vidite, odgovorno se ponašam na javnom prostoru.”

Testiranje i kod obiteljskih liječnika

Peti val svojevrsni je test kapaciteta jer dnevno se maksimalno može obraditi oko 20 tisuća uzoraka. Isto toliko se izda uputnica za testiranje. Prva adresa su stoga obiteljski liječnici i doza strpljenja.

“Do nas je teško doći jer smo preopterećeni. Svakodnevno dobivam poruke putem mreže kolega da su dnevno imali preko 90, 150, 200 kontakta s ljudima”, ističe Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Obiteljski liječnici će od sada i testirati pacijente.

“A tko bi to trebao raditi? 150 epidemiologa koji već 24 mjeseca teško svakodnevno rade svoj posao”, pitao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“U načelu se testovi ne razlikuju”

Potražnja za kućnim antigenskim testovima raste iz dana u dan, a proizvođači objašnjavaju postoje li značajnije razlike u odnosu na test koji se izvodi u laboratoriju.

“U načelu se testovi ne razlikuju. Kad gledate uputu, onda je za laboratorijski test piše puno podataka koji su bitni radnicima. A ovo je pojednostavljen test. Sama pločica, sam kemijski princip, kromatografski postupak je jednak”, objašnjava proizvođač Ivan Marchioti.

VEZANE VIJESTI

Pozitivan rezultat i izolacija od deset dana za neke nije kraj bolesti. Liječnica upozorava da neurološki postcovid sindrom može trajati i do godinu dana nakon preboljenja, te da se javlja i kod osoba koje su preboljele covid s blagim simptomima.

Predstojnica Klinike za neurologiju i zamjenica ravnatelja KBC Rijeka Vladimira Vuletić otkriva:

“Javljaju se problemi s koncentracijom, usporenost, glavobolja, poremaćaj spavanja… Svi imaju umor, svi su bezvoljni, usporeni, teže funkcioniraju. To traje nekad mjesec dana, 6 tjedana, a zna trajati i duže – osam mjeseci, godinu dana.”

Istraživanja pokazuju da 40 posto osoba nakon covid infekcije ima takve simptome. Posljednji udio pozitivnih iznosi 43 posto. Kakve brojke tek možemo očekivati kada se pribroje i antigenski testovi?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare