Ugostitelji na koljenima: 90 posto kafića radi s gubitkom

Vijesti 26. svi 202110:06 > 10:56
Izvor: N1

Zagrebački ugostitelj Mirko Budimir za N1 je kazao kako su vlasnici kafića u prilično nezavidnoj poziciji, posebno zbog diskriminatorne odluke da se dozvoli boravak u zatvorenom prostoru.

Nove mjere koje omogućuju dijelu ugostitelja rad u zatvorenom su dobre, ali nije dobro što se pravi razlika između kafića i restorana kada je u pitanju rad u zatvorenom, rekao je Mirko Budimir.

“Prošlog proljeća, u svibnju, kada smo počeli raditi nakon prvog zatvaranja, smanjili smo broj mjesta, uveli deiznfekcijska sredstva i sve to je i dalje na snazi. Isto je vrijedilo za sve ugostioteljske objekte, no restorani sada mogu nastaviti, a mi ne – to je diskriminacija”, rekao je Budimir.

Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom

Kada je donesena uredba Stožera da se može raditi samo na otvorenim terasama te prostorima koji se mogu prozračiti se svakako tumačila, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ

“Osim toga, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa je to stvorilo kaos u radu kafića. Kolege koje imaju kafiće i restorane sretne su zbog rada restorana, ali nisu zbog toga u kakvoj su poziciji kafići.

Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom, a jedan dio nije niti otvorio, dok 90 posto radi sa gubitkom. Do sada smo imali subvenciju ako ostvarimo do 60 posto preklanjskog prometa. Ako se pređe 60 posto prometa, ostaje se bez subvencije. Oni koji rade 70 posto u odnosu na prije dvije godine i dalje su na gubitku. Mi smo u situaciji da su kafići često obiteljski biznisi i u nezavidnu smo poziciju doveli brojne obitelji u zemlju i to se mora imati u vidu.

Moj lokal dijeli sudbinu drugih ugostitelja, ali ja poslujem već 25 godina i imam i druge djelatnosti i to nekako ide jedno s drugim. No kolege kojima su obitelji vezane za taj posao su u nezavidnoj situaciji i budućnost im je neizvjesna”, naglasio je Mirko Budimir.

Opravdanje za neotvaranje kadića nije valjano

Stožer kaže da postoji razlika između ugostiteljskih objekata i da ne mogu sve otvoriti odjedom.

PROČITAJTE JOŠ

“Možemo na neki način shvatiti to kao opravdanje, ako ne bude dalje diskriminatornih mjera. Mi znamo da je ipak svejedno ulazi li netko u kafić ili restoran, to je više – manje isto.

Obrazloženje koje je dano, da se u restoranu sjedi s poznatim osobama, a u kafiću ne nije točno. U kafić idemo s prijateljima, obitelji, i svi koji sjede za stolom uglavnom se poznaju”, rekao je Mirko Budimir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar