Ugostitelji: Zbog ovih ćemo zatvaranja godinama vraćati nagomilane dugove

Vijesti 28. svi 202119:13 > 23:02 3 komentara
Foto: Patrik Macek/PIXSELL / ilustracija

Predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić u Dnevniku N1 govorio je o situaciji u kojoj se nalaze vlasnici kafića. Naime, prema odluci Stožera za civilnu zaštitu, u restoranima se od danas može sjediti i u zatvorenom, dok u kafićima to nije dozvoljeno.

“Znam da smo već i vragu dosadni kad kažemo što nas muči, ali već smo 16 mjeseci u opsadnom stanju. Znam da je i Vlada u izazovima, ali svima nedostaje malo samokritičnosti”, rekao je Vedran Jakominić.

Naglasio je da trebamo prestati govoriti o mjerama kakve imamo sada, jer moramo početi stimulirati aktivnost.

“Moramo razvijati uzajamni odnos gdje možemo računati na potporu Vlade – a to znači da ne plaćamo više nego što realno možemo. Mi na ugostiteljske usluge imamo možda i najveći PDV u svijetu, 25 posto, plus u dijelovima zemlje i tri posto na potrošnju”, kazao je Jakominić.

Vedran Jakominić
Vedran Jakominić

“Premijer je neki dan objašnjavao da bez pomoći Vlade nas više uopće ne bi bilo. Razumijem da je njegova uloga teška, ali to je govor vladara, ne vođe. Pozivam sve da razmišljamo obostrano, korisno i da smirimo tenzije i počnemo raditi na jednom boljem sutra”, dodao je Jakominić.

Kakav im je plan?

“Razgovaramo sami sa osobom već dugo vremena. Prošlog su ljeta, srećom, bili izbori, pa je to djelovalo kao da imamo neki zajednički cilj. Možemo podsjetiti kako su izgledali naši pogrebi u vrijeme najveće korona-krize, a kako je izgledao pogreb engleskog vladara…

PROČITAJTE JOŠ

Trebamo svi udahnuti i smiriti loptu. U riječkom gradskom prijevozu više nema ograničenja putnika koji se mogu voziti. Mi imamo objekata koji nemaju terase, a u njima se ne smije sjediti. Mi poštujemo mjere, ali već 16 mjeseci nam je pakao”, rekao je Jakominić.

Pokušali smo sve da dođemo do Vlade, ostaju nam još samo dimni signali

Oni, ističe, komuniciraju s Vlkadom cijelo vrijeme.

“Mi smo svo vrijeme govorili da je porez previsok i nakon ovih 16 mjeseci ćemo godinama vraćati nagomilane dugove, čak i da sezona bude dobra i da na jesen ne bude zatvaranja. Mi u Rijeci ne živimo od turizma, nego od naših građana”, rekao je ugostitelj.

Još jednom je pozvao Vladu da uvedu preferencijalnu stopu poreza za ugostiteljstvo od 13 posto, kako bi oni mogli stimulirati aktivnost, ili da se opća stopa poreza spusti na 18, bez iznimki i na sve, kako bismo imali zdravu ekonomiju.

“Mi sa svima komuniciramo, ali na kraju, ipak, sami sa sobom. Volio bih da uspostavimo komunikaciju s Vladom, nema što nismo probali, ostaju nam još samo dimni signali. Mi imamo Vladu koja je dobila mandat da vodi državu, pa ih pozivamo da to rade – da vode ne da vladaju”, rekao je Jakominić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare