Unija Kvarnera: Uspostavljena platforma suradnje stranaka koje su dobile većinu

Vijesti 08. srp 202119:29 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Iz stranke Unija Kvarnera u četvrtak su priopćili da su stranke koje su dobile većinsko povjerenje građana Primorsko-goranske županije uspostavile platformu suradnje, koja će djelovati kao partner i korektiv izvršnoj i državnoj vlasti, s ciljem razvoja Kvarnera i Gorskog kotara.

O tome su izvijestili nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, na kojoj je u četvrtak za predsjednika skupštine izabran Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera), a za potpredsjednika Ivan Jakšić (HDZ).

“Stranke koje su dobile većinsko povjerenje građana uspostavile su platformu suradnje. Radi se o strankama: Akcija mladih, HDZ, Unija Kvarnera, Most, a konstituiranje županijske skupštine s predsjednikom iz redova platforme podržala je i Nezavisna lista Ive Rinčić, kako su i najavili, “ stoji u priopćenju.

Kako je istaknuto, “platforma namjerava djelovati kao partner i korektiv izvršnoj vlasti, a takav odnos njegovat će i prema državnoj vlasti, sve s ciljem da Kvarner i Gorski kotar postanu najrazvijeniji krajevi u Hrvatskoj.”

Kao zajednički ciljevi suradnje navedeni su realizacija programa s kojima su stranke platforme dobile većinsko povjerenje građana, promoviranje Županijske skupštine kao istinskog središta političkih aktivnosti u županiji i vraćanje otvorenosti, dijaloga i parlamentarne demokracije u tu instituciju te otvorenost svim idejama, projektima i inicijativama s ciljem razvoj Kvarnera i Gorskog kotara, bez obzira od kojih stranaka ili pojedinaca dolaze.

Članice platforme su se usuglasile da mandat predsjednika Županijske skupštine prve dvije godine obnaša predstavnik Unije Kvarnera i Akcije mladih, odnosno Marko Boras Mandić.

Sukladno dogovoru Akcije mladih, Unije Kvarnera i Mosta druge dvije godine Skupštinom će predsjedati predstavnik Mosta, priopćeno je.

Za izbor Marka Borasa Mandića za predsjednika Skupštine glasovala su 22 vijećnika – petero vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, dvoje iz Mosta, 12 vijećnika HDZ-a i troje s liste Ive Rinčić. Protiv je bilo osam, a suzdržanih jedanaest vijećnika.

On je nakon izbora preuzeo predsjedanje sjednicom Skupštine, istaknuvši kako mu je pripala velika čast i odgovornost. Naglasio je da želi punu suradnju s izvršnom vlasti te da se najavljuje na što skoriji sastanak kod župana Zlatka Komadine (SDP), kako bi krenuli svi planirani projekti.

Župan Komadina čestitao je vijećnicima na konstituiranju Skupštine te je ocijenio da je stvorena desna koalicija i da je na djelu prijevara birača. “Ovdje je evidentno stvorena desna koalicija”, rekao je, dodajući kako je u raspravama pojedinaca vidio da je “jedini program” biti protiv njega. Misli kako to neće biti dobro za građane županije jer bi – da su htjeli da desnica s HDZ-om na čelu upravlja tom županijom glasali za Garija Cappellija, a ne za njega.

Prva konstituirajuća sjednica Županijske skupštine održana je17. lipnja. Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, koja je na izborima osvojila najviše mandata, predložila je tada za predsjednika skupštine Lorisa Raka (SDP), ali on nije dobio potporu većine.

Nakon lokalnih izbora u novom sazivu Skupštine je 17 vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, 12 vijećnika koalicije HDZ-HSLS, pet vijećnika koalicije Akcija mladih- Unija Kvarnera -Alternativa 101, troje vijećnika s liste Ive Rinčić, dvoje vijećnika iz koalicije Možemo! – Nova ljevica- Zelena alternativa i dvoje vijećnika Mosta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!