Uplatila mu 15.000 eura, a zbog njega je planirala prodati i nekretninu: Ova priča može se dogoditi bilo kome

Vijesti 13. velj 202416:31 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Prevaranti ciljaju na korisnike društvenih mreža, posebno onih specijaliziranih za pronalaženje partnera, a u ovim slučajevima tamna brojka je velika jer osobe ne žele prijaviti da su prevareni, osjećaju sram i poniženje. Osim gubitka novca, osjećaju i emotivni gubitak, upozorila je policija.

Gospođa u zrelim godinama, s pristojnom životom ušteđevinom, unatrag godinu dana dopisuje s osobom koju je upoznala preko društvene mreže, a koja je navodno “ugledni liječnik” . Traži od nje uplatu novca kako bi riješio svoju tešku životnu situaciju, a nakon što se oslobodi iz ruku otmičara, obećao je doći u Dalmaciju gdje se nada da će provesti ugodno i romantično vrijeme sa svojom dragom. Kako bi pomogla muškarcu za kojeg ima intenzivne osjećaje, uplatila mu je 15.000 € na račun koji joj je njezin internetski prijatelj poslao, a budući da mu je potrebno još novca, planira prodati jednu svoju nekretninu. Gospođa ne sumnja u iskrenost i dobre namjere svoga prijatelja s kojim se dopisuje svakodnevno, dok ne shvati da se jednog dana osoba više ne javlja preko društvenih mreža i da je prekinuo svaki kontakt s njom. Ova priča se može dogoditi bilo kome, navela je policija.

Počinitelji vrebaju na svim društvenim mrežama

Žrtve takozvanih romantičnih prijevara, počinitelji vrebaju na svim društvenim mrežama, a posebno na onima specijaliziranim za pronalaženje partnera. Znakovi koji bi trebali upućivati na to da vas novi poznanik na društvenoj mreži želi samo prevariti su npr. iskazivanje snažnih osjećaja u vrlo kratkom vremenu i zahtjev da se čavrljanje nastavi na privatnoj platformi (Whatsapp, Viber, Telegram..), nadalje siromašan profil (npr. samo jedna slika, nedavno otvoren profil), traži da pošaljete fotografije intimnih dijelova tijela, traži da joj posudite novac jer je u teškoj situaciji, predlaže ulaganje u kripto valute jer se on/ona nedavno na taj način obogatila…. Obećava i dogovara susret s vama, možda čak i brak, ali svaki put u zadnji čas nešto iskrsne pa do susreta uživo ne može doći.

Ni u kom slučaju ne šaljite fotografije za koje bi vas kasnije mogli ucjenjivati objavljivanjem ako ne platite i ni u kojem slučaju ne šaljite novac, posebno ako ste jednom poslali pa se traži još i još.

Osobu s druge strane ne zanima romantično druženje niti ikakvo partnerstvo, nego samo vaš novac, upozorila je policija.

Znakovi za uzbunu: iskazuje vam snažne osjećaje a tek prije nekoliko dana ste dobili poziv za prijateljstvo, traži da se prebacite na privatnu platformu, na profilu nema fotografija niti osobnih podataka, traži da mu pošaljete fotografije intimnih dijelova tijela, traži novac opisujući svoju nesretnu i tešku situaciju, predlaže da zajedno uložite u kriptovalute obećavajući vam ljubav i bogatstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!