USKOK provjerava Mamićeve tvrdnje o podmićivanju šefa Vrhovnog suda

Vijesti 16. ožu 202119:30 2 komentara
Denis Kapetanovic /PIXSELL

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala oglasio se nakon što je pravomoćno osuđeni bjegunac Zdravko Mamić rekao da je podmićivao suce.

Podsjetimo, Mamić je danas na press-konferenciji u Mostaru rekao da je podmićivao Sessu i da je sucima iz Osijeka dao 500.000 eura.

USKOK: Provjeravamo navode još od 8. listopada prošle godine

“Prije svega ističemo da državno odvjetništvo uvijek i bez odgode poduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje kada postoje osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”, navodi USKOK u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

“Potvrđujemo da je Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku. USKOK je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”, navodi se u priopćenju.

Mamić: Sessa je kriminalac

Mamić je optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je kriminalac i varalica.

“Čovjek je kleptoman, kriminalac i varalica, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Spreman sam se staviti na dispoziciju državnom odvjetništvu i USKOKU kako bi dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice,” poručio je.

Mamić je za mito optužio i suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

“Hoćemo li podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Vijeća koji su mi potvrdili optužnicu. Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu”, tvrdi Mamić.

#related-news_0

‘Spreman sam ići na detektor laži’

“Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool. U loži u Maksimiru mi je rečeno da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi pričati sa mnom. Rekao mi je da me žele upoznati suci koji će mi suditi. Mi smo se izubijali od alkohola, družili se satima. Moj sat je primio jedan sudac i odnio ga u Osijek. To je sat od 20 i nešto hiljada eura. Taj je sat kod mene sad. Kad sam došao na sud, potražio me taj Ljubo Pribić u panici i vratio mi sat iz straha jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata”, tvrdi Mamić. “Slao sam i vino gospodi”, dodaje.

“Spreman sam ići na detektor laži”, rekao je Mamić koji je slične optužbe na račun Sesse prvi put iznio prije gotovo dvije godine kada ga je također nazvao korumpiranim i pokvarenim te rekao da su bili intimni i da jedino seksa nije bilo među njima.

Malenica: Očekujem da DORH i USKOK provjere Mamićeve teške optužbe o sucima

O Mamićevim optužbama danas se oglasio i HDZ-ov ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Riječ je o teškim i ozbiljnim optužbama na račun niza sudaca ovdje u RH. Ja očekujem i njihovo očitovanje, ali i reakcije nadležnih tijela da utvrde jesu li te optužbe koje su danas iznesene utemeljene i da sukladno tome pokrenu određene procedure. Jesu ozbiljne optužbe, ali vjerujem da će DORH i USKOK reagirati u ovoj situaciji”, kazao je ministar Malenica.

Na pitanje vjeruje li u te optužbe Malenica je odgovorio: “Meni je teško vjerovati to u ovom trenutku, međutim, tu su nadležna tijela koja trebaju ispitati te optužbe i postupiti temeljem propisa. Svi suci su položili prisegu za časno i pošteno obavljanje sudačke dužnosti, zato očekujem od nadležnih tijela, ne samo od DORH-a nego i od Državnog sudbenog vijeća, da reagiraju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare