Plenković u Jasenovcu: Vlada je jasno protiv korištenja ustaških simbola

Vijesti 22. tra 202109:19 > 10:17 1 komentar
N1

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara prvo je jutros položilo vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

“I danas smo ovdje u Jasenovcu, došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u ovom i drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, antifašista, Hrvata”, rekao je Plenković, dodavši da je važno da mlađe generacije osvijeste te zločine i nikad ih ne zaborave.

“Mi smo ovdje i ove godine, kao što smo bili svake godine tijekom prvog mandata, kao što ćemo biti i do kraja mandata, a dolazit ćemo i kasnije, s pijetetom i sviješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ikada ponove”, rekao je Plenković.

Upitan zašto nisu zajedno on i predsjednik Republike, Plenković je rekao da je sve o tome već rekao.

Što se tiče zabrane ustaškog obilježja, Plenković je rekao da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse. “Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovca, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti”, rekao je Plenković, dodavši da je stav Vlade jasan kad je u pitanju nekorištenje takvih simbola.

Dodao je i da su netočne tvrdnje Židovske općine da se Vlada o tome nije odredila.

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem će izaslanstvu biti još bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položit će vijenac u 11 sati.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare