Ustavni stručnjak: Sukob Milanovića i Banožića mogao bi prerasti u ustavnu krizu

Vijesti 05. stu 202109:46 > 11:55 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Ustavni stručnjak Mato Palić gostovao je u Novom danu i komentirao sukob predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

Sukob bi, smatra Palić, mogao prerasti u ustavnu krizu, ako se nastavi.

“Moglo bi, ukoliko se prijetnje koje su se dogodile vezano uz odluku o umirovljenju sad već prethodnog prvog čovjeka Počasno-zaštitne bojne, gospodina Elvisa Burčula, koja je očito jako pogodila predsjednika Milanovića. Prijetnje u smislu da će blokirati sve. Znamo da na području vanjske politike već izvjesno vrijeme stoje neke stvari za riješiti. To bi se moglo nazvati ustavnom krizom, a posebno je zabrinjavajuće da prijetnje dolaze od osobe koja ima izravne ustavne ovlasti, iako zanemaruje da je predsjednik Republike po Ustavu osoba koja zapravo skrbi i brine o usklađenom djelovanju tijela državne vlasti, ne vidim kako to ide jedno s drugim, ali možda on to razumije”, rekao je Palić.

VEZANE VIJESTI

O sukobu, kaže, zna ono što je pročitao u medijima. “Ono što sam vidio, što je objavljeno na službenim stranicama MORH-a, odluka o produženju odluke o imenovanju vojnog zapovjednika, radi se o Burčulu, koju je donio predsjednik Republike sredinom prošlog mjeseca, i u kojoj piše da će on na toj vojnoj dužnosti ostati do konca godine, i koja ima određeni financijski učinak. Ta odluka je neupitno protuzakonita. To je moje mišljenje, moj stav”, rekao je Palić pa objasnio zašto.

“Iz ustavne norme, u kojoj stoji da predsjednik Republike imenuje i razrješuje zapovjednike, piše u Ustavu “zarez, u skladu sa zakonom”. Propisi su Zakon o obrani i Zakon o oružanim snagama i jasno proizlazi da su te odluke trebale biti donesene uz suglasnost ministra”, rekao je Palić.

“Kad govorimo o potencijalnoj povredi Ustava, mislim da jest došlo do neke povrede. Ako piše da je u skladu sa zakonom, az akon je prekršen, onda je ta ustavna norma povrijeđena, osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da po Ustavu Republike Hrvatske postoji i odredba da se taj dio oko zapovijedanja razrađuje zakonom, a sami zakon sadrži odredbe o tome što se podrazumijeva”, rekao je Palić.

Istaknuo je da se nesmetano funkcioniranje države ne smije dovesti u pitanje, bez obzira tko je na vlasti.

“Oružane snage nikako ne mogu biti igračka u rukama onih koji su legalno i legitimno izabrani na dužnosti koje obnašaju”, rekao je Palić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare