“Uvođenje umjetne inteligencije u zdravstvo uštedjet će tisuće sati liječnika”

Vijesti 26. lip 202212:28 0 komentara
N1

U Točki na tjedan gostovala je Anja Barešić, koordinatorica Al4health.Cro projekta. Govorila je o inovacijama i umjetnoj inteligenciji u zdravstvu.

“Digitalizacija zdravstva nije budućnost, već sadašnjost. Ona se provodi i unaprijeđuje iz dana u dan. Kada pitate inovatore na polju umjetne inteligencije, pokazuju se ogromni kapaciteti istraživanja. Objavljuje se izrazito puno radova o umjetnoj inteligenciji, a velik broj njih je u zdravstvu” rekla je Barešić.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, u Hrvatskoj postoji puno ideja koje su u razvojnoj fazi.

“Jedno od uskih grla je proces testiranja. U Hrvatskoj imamo institucije koje imaju iskustva u tome. To je dio koji je Europi najinteresantniji. Kontaktirali su nas već neki koje zanimaju naše ideje”, rekla je.

Komentirala je primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu.

“Umjetna inteligencija je sposobnost računala da uči slično kao čovjek. U pravilu, riječ je o obradi slika ili pisanog teksta. Primjena na svjetskoj i hrvatskoj razini je obrada slika. Na Jordanovcu je nedavno uveden program prevencije raka pluća, gdje se CT-om radi preventivni pregled, a zatim algoritam analizira tu sliku i daje automatizirani rezultat”, rekla je.

Tvrdi da se time štede tisuće sati radiologa. “Primjer na tekstu bio bi prevođenje govorenog teksta u pisani. To pomaže u uštedi dragocijenog vremena liječnika”, rekla je.

Kaže da Europa zaostaje na području umjetne inteligencije.

“Imamo posebne izaove jer Europa ima najstroža pravila oko privatnih podataka. Postoje problemi kod uvođenja ovakvih tehnologija, ali postoji i regionalna specifičnost”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.