Božinović o mjerama: Do daljnjega ove ostaju na snazi

Vijesti 30. pro 202113:47 > 14:092 komentara
Izvor: N1/Ivan Hrstić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovarao je na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

Na upit o rastu broja zaraženih omikronom kaže kako “ne može biti decidiran”. “Ne bih isključio da se radi o većem broju omikrona u odnosu na ono što je dosad sekvencionirano”, kaže.

Govoreći o situaciji u Izraelu, Božinović kaže kako sve više zemalja razmišlja, uz očuvanje zdravlja, i o tome kako očuvati gospodarstvo.

“Ako bi svi kontakti morali biti stavljeni u izolaciju, to je više od pola milijuna ljudi. To ne može bez utjecaja na gospodarstvo. Mnogo je pitanja oko omikrona. Širi se 4 puta brže, a izgleda da su u pitanju ipak blaže kliničke slike i da se rjeđe spušta na pluća nego delta i ranije varijante. Treba pričekati pravu znanstvenu potvrdu toga”, govori.

Nove mjere

Na pitanje o mjerama kaže: “Ovo što smo rekli za Novu godinu, do dva sata ujutro, to će ostati. Mjere koje smo produžili danas, vjerojatno se do idućeg tjedan neće ništa mijenjati. Pratit ćemo situaciju. One ostaju do daljnjega na snazi.” Dodaje i da se provode brojna istraživanja kako bi Vlade mogle donosti optimalne odluke.

“Ako ovaj porast broja novozaraženih nije zbog okupljanja za Božić, onda bi mogao biti od omikrona”, kaže. Dodaje i da većina epidemiologa misli kako ovi brojevi nisu posljedica Badnjaka. “Ukoliko nema veze s blagdanima, ima s omikronom”, kaže.

“Okupljanja bez kontrole nisu dobra, nisu dobra od prvog dana epidemije. Okupljanja na kojima se ne vodi računa o temeljnim epidemiološkim mjerama ne možemo podržati”, govori Božinović na pitanje o “slobodnim dočecima” poput onog u Sinju. Kaže da nikako ne može podržati takve pozive. Navodi i primjer otkazivanja javih okupljanja na otvorenom u Istri i dodaje da je to primjer odgovornog ponašanja.

Nadzor okupljanja

“Što se tiče onoga što će se eventualno dogoditi, vidjet ćemo izvješća službi i Stožera. AKo je netko kršio baš preporuke koje bi se trebale poštivati”, govori.

O tome hoće li u novogodišnjoj noći biti kontrole, kaže da će biti “određene kontrole”

“Toliko je objekata, a toliko malo ljudi u inspekcijskim službama da je nemoguće pokriti sve. Očekujemo i nadamo se da je velika većina građana racionalna i da neće ići tamo gdje je rizik za njihovo zdravlje”, kaže.

O tome hoće li mogući skok broja oboljelih nakon blagdana biti razlog za uvođenje novih mjera kaže: “Prilagođavat ćemo se epidemiološkoj slici i istraživanjima i analizima širom svijeta. Moramo voditi računa o puno aspekata, ali kad govorimo o omikronu, očito se radi o valu širenja koronavirusa koji nije usporediv s onim što je bilo prije, odnosno o svemu onome što znamo o širenju koronavirusa u posljednje dvije godine”, zaključio je Božinović.

Rast broja zaraženih

Podsjetimo, i premijer Andrej Plenković u četvrtak se na Vladi osvrnuo i na rast broj zaraženih od koronavirusa i u Hrvatskoj, upozorio da je omikron puno zarazniji od ostalih varijanti i da je zato važno nastaviti s cijepljenjem, posebice starijih skupina stanovništva.

“To je signal da bismo mogli u Hrvatskoj gledati scenarij kakav gledamo u zapadnoj Europi, a to je eksplozija omikrona”, dodao je. Plenković je zaključio da je 2021. bila izazovna godina koju su obilježili pandemija i posljedice dvaju potresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar