VIDEO Sjajna vijest iz dubrovačkog akvatorija, snimljena sredozemna medvjedica

Vijesti 28. lis 202216:39 0 komentara
Denis Dilberović, Youtube Screenshot zastita prirode DNZ

Senzacionalna vijest stiže iz dubrovačkog akvatorija gdje je viđena, a zatim i snimljena sredozemna medvjedica.

Sasvim slučajno, dok je snimao ribolov, Deni Dilberović ‘ulovio’ je nevjerojatni kadar. Ispod broda plivao je morski čovik.

“Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije 27. listopada u večernjim satima zaprimila je dojavu o opaženoj jedinki sredozemne medvjedice”, pohvalili su se iz ustanove.

Rijetka životinja snimljena je na predjelu Danče u blizini stare gradske jezgre Grada Dubrovnika, što je prva potvrđena dojava o ponovnom pojavljivanju sredozemne medvjedice u akvatoriju Dubrovnika.

“Do danas, Javna ustanova zaprimila je više dojava o opaženoj sredozemnoj medvjedici na području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na području posebnog rezervata u moru i području europske ekološke mreže Malostonski zaljev, kao i u području značajnog krajobraza Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble.

Međutim, nitko nije uspio jedinku sredozemne medvjedice snimiti, čime bi se službeno potvrdio njen nalaz i prisutnost. Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Republike Hrvatske”, kažu u ustanovi.

Djelatnici Javne ustanove u suradnji s udrugom BIOM sudjelovali su u monitoringu ove vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale potencijalne lokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mlade.

“Ovim putem pozivamo sve sugrađane, ali i posjetitelje naše Županije, koji provode vrijeme na moru, ukoliko uoče sredozemnu medvjedicu, da nam dojave i po mogućnosti fotografiraju ili snime, te da jedinku ne uznemiravaju”, kažu u ustanovi.

Sredozemna medvjedica vrsta je tuljana i najugroženiji je sisavac ne samo u Republici Hrvatskoj već i u cijelom svijetu gdje postoji manje od 700 jedinki, a u istočnom Jadranu su zabilježena samo povremena opažanja.

“Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina, a narod ju je prepoznajući njenu dobru narav i vrednotu prozvao morskim čovikom ili morskim medvidom”, podsjećaju u ustanovi, prenosi Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!