VIDEO Slavonski seljak u suzama nakon što su mu poubijane svinje: “Od toga smo živjeli, pravili, gradili…”

Vijesti 17. ruj 202314:29 1 komentar

Ivan Bilić (72) u općini Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji već 65 godina uzgaja svinje, a sada je mukama.

Zbog afričke svinjske kuge početkom kolovoza ostao je bez 17 svinja, a tvrdi da nije utvrđeno da su sve bile zaražene.

U kolovozu su mu došli veterinari nakon što je uginula jedna krmača i uzeli uzorak, ali tvrdi da nikada nije dobio nalaz. “Sutradan su došlo vaditi krv i isto otišli. To je je bila subota. U ponedjeljak ujutro su došli i rekli moraju se sve svinje poubijati. Ja sam bio totalno izgubljen”, rekao je.

“Meni su te svinje značile sve, od toga smo živjeli, pravili, gradili, školovali djevcu, unučad”, dodao je u suzama.

Smatra da je bilo puno nelogičnosti po pitanju afričke svinjske kuge. “Ja vjerujem da je bilo zaraženih svinja, ali nisu bile sve. Pitao sam ih zašto moramo sve poubijati zašto se ne pregledaju i da se zdrave odvezu u neku klaonicu i da se iskoristi to mesu. Rekli su ne, to se sve mora poubijati”, objasnio je Bilić.

Sada godinu dana ne smije imati svinje, ali vjeruje da će se i dalje imati prilike baviti time. “Ako u tih godinu dana preživim nabavit ću barem jednu i držati ju. Volim to”, kazao je u suzama.

Podsjetimo, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Mladen Pavić, gostovao je u emisiji TNT gdje je otkrio da su do sada na području Vukovarsko-srijemske županije eutanizirano oko 17.200 svinja, što je s uginućima koja su prethodila kao znak bolesti, otprilike 18.250 uginulih svinja, dok je zahvaćeno je oko 780 domaćinstava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare