Vidović: Ne vidim kako bi predsjednik države uopće mogao izvršiti državni udar

Vijesti 02. stu 202109:18 > 12:082 komentara
Izvor: N1

Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu koji se sastaje danas, komentirao je u Novom danu sukob između predsjednika Republike i ministra obrane.

“Odluka o sazivanju Odbora za obranu je donesena ranije, vezano uz rebalans proračuna prvenstveno. A ovo je ispalo kao tema, ali vjerojatno će se spomenuti pod točkom Razno”, rekao je Franko Vidović govoreći o današnjoj sjednici Odbora za obranu.

“Predsjednik izdaje zapovijedi, ministar odluke”

O sukobu predsjednika države i ministra obrane kao sigurnosnom pitanju kaže:

VEZANE VIJESTI

“To nije pitanje koje se usko tiče Odbora. Ovo je sukob koji je nastao između ministra obrane i predsjednika države, ni Vlada u to nije upetljana. Taj sukob je krenuo od jednog imenovanja zapovjednika počasne bojne, a nastavio se u nizu drugih situacija, do najnovije – prelazak granice pet pripadnika počasno zaštitne bojne u svrhu protokola u BiH, za koju ministar tvrdi da je u zadnji čas spriječio međunarodni skandal, mada ja ne vidim kakav bi skandal ispao. Po Članku 69 ministar daje odluku za prelazak granice u protokolarno ceremonijalne svrhe do jednog voda.”

Na pitanje je li predsjednik imao pravo izdavati naredbe, Vidović je objasnio: “Predsjednik Republike je zapovjednik i u ratu i u miru. Njegove ovlasti su smanjene, ali on je zapovjednik, to je i u Ustavu i Zakonu u obrani, on izdaje zapovijed i naredbe uz ostala vojna lica. Ministar nema mogućnost direktnog izdavanja zapovijedi, s vojskom komunicira na temelju odluka. Predsjednik Vlade može pozvati na nešto, a predsjednik Republike može narediti. Nedvojbeno je da predsjednik Republike ima pravo zapovijediti, ne vidim tu krivicu načelnika glavnog stožera koji je tu zapovijed izvršio. Zapovijed nije protuzakonita, ni protuustavna, niti krši međunarodno ratno pravo, načelniku glavnog stožera nije preostalo ništa drugo nego je izvršiti. Što mi mislimo o toj zapovijedi, da predsjednik države uskrati govor ministru, to je druga priča.”

Vidović ističe da se ne bi poslužio retorikom premijera koji je Milanovićev postupak nazvao puzajućim državnim udarom jer “nema nikakave organizirane klike koja je poduzela državni udar i preuzela nečiju funkciju”. “Ne vidim kako bi predsjednik države uopće mogao izvršiti državni udar, mislim da je premijer malo iskočio iz okvira”, dodao je.

“Ministar je reagirao ishitreno”

Na pitanje ima li ministar obrane ovlasti zatražiti smjenu načelnika glavnog stožera, Vidović je pojasnio: “Temeljem Zakona o obrani, nečiju smjenu može zatražiti bilo tko pa i baba Mara s pijace, pitanje je koliko je utemeljno. Ministar je reagirao ishitreno. Po meni nema ni osnova za tako nešto. Ministar je mogao s predsjednikom ući u političku utakmicu, sazvati novinare, ali lomiti to preko leđa vojnika, to nije dobro.”

VEZANE VIJESTI

Kazao je kako ne vjeruje da će se Vlada odlučiti za smjenu načelnika glavnog stožera, a o Banožićevom zahtjevu za smjenom načelnika, bez konzultacija s Vladom, kaže:

“Ako je tako, nekorektno je povlačiti poteze koji otežavaju situaciju. Zahtjev za smjenom od ministra je po meni nekorektan neovisno o tome što mislim o predsjednikovoj zapovijedi da ministar ne može govoriti, mislim da je i to krivo. No ovo je nešto drugo, odnos prema vojsci i politički odnosi, to su različite stvai.”

Naglasio je još jednom da ne vidi da je Hranj radio išta van svojih ovlasti.

“Mislim da se u sukob ušlo ishitreno. Kako sad iz toga izaći, o tome će se vjerojatno razgovarati na Vijeću za obranu. Tu bi se stvari trebale riješiti, a do tad bi se bilo dobro suzdržati od izleta u javnosti.”

Napominje da je nastavak suradnje nužan: “Možemo se naći u situaciji da sve bude blokirano ili će premijer nekako shvatiti da ovako dalje ne ide, a na njemu je također odgovornost za funkcioniranje državne vlasti.”

Vidović kaže da o ovome nije ni sa kim razgovarao: “Sustav je baziran na tome da nema sustava, sustav ovisi o pojedincima i to onda nije sustav. Zato smo kao država neprestano u problemima jer puno ovisi o volji pojedinca. Bez obzira na to tko je predsjednik, ministar, premijer, sustav mora raditi svoje. Mi imamo zakone za situaciju kad je sve u redu, kad su svi pristojni, ali kad dođe do loma, onda nema ničeg.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar